Belgische Federatie Audiovisuele Media: “Totaalverbod op gokreclame is geen oplossing”

© Jimmy Kets

Een totaalverbod op gokreclame is geen oplossing in de strijd tegen gokverslavingen, zo stelt VIA, de Belgische Federatie Audiovisuele Media, vrijdag. De organisatie reageert in een persbericht op het KB dat eerder deze maand gepubliceerd werd en vanaf 1 juli in werking zal treden. Het besluit kwam er zonder overleg, noch met de Kansspelcommissie, noch met de media en sportsector, hekelt VIA.

Bron: BELGA

“Het echte probleem ligt in de tsunami van illegale aanbieders en aanbieders die de regels die gokverslaving moeten tegengaan, niet respecteren”, zo zegt VIA. “Deze gokmaffia moet worden aangepakt, maar niet door legale aanbieders de mogelijkheid te ontzeggen om te adverteren.”

Volgens VIA zal het verbod leiden tot “een overload aan online reclame aangezien die nauwelijks aan banden kan worden gelegd”. Daarnaast betreurt de organisatie dat Belgische media door het besluit inkomsten zullen verliezen. VIA vreest dat daardoor belangrijke sportwedstrijden achter een betaalmuur zullen verdwijnen.

De federatie stelt een zelfregulerend kader voor met inhoudelijke regels over een legaal geleid aanbod onder toezicht van de Kansspelcommissie met het Communicatie Centrum, de vroegere Raad voor de Reclame. Verder pleit VIA ook voor waarschuwingsboodschappen bij reclamespots en sensibiliseringscampagnes over de gevaren van overdadig spelen.

Eerder kondigde de Belgische sportsector al aan naar de rechtbank te stappen om het totaalverbod aan te vechten.

Aangeboden door onze partners