Twee tienermeisjes ‘lenen’ gedeeltelijk blind paard en pony voor ritje: “Dit is levensgevaarlijk”

Ondertussen staan het paard en de pony weer in hun weide in Everberg.© scl

Kortenberg -

Twee tienermeisjes zijn aan de haal gegaan met een paard en pony in Everberg. Toestemming vragen aan de eigenaar voor een ritje lieten ze na, net zoals bescherming aantrekken voor het ritje. “Het paard is zelfs blind aan een oog”, zegt de eigenaar, die liever anoniem wil blijven. “Dit is echt levensgevaarlijk.”

Sam Coremans

De verzorgster uit Everberg ging net zoals elke dag langs bij haar paarden om ze te verzorgen. “Ik zag direct dat er iets aan de hand was”, zegt de zestiger. “Normaal gezien komen de dieren me direct begroeten. Toen ik zag dat ze weg waren, belde ik onmiddellijk de politie. De adrenaline gierde door mijn lijf.”

De eigenares bleef niet bij de pakken zitten en ging zelf op onderzoek uit. Een van de mensen die ze aansprak had de meisjes gezien aan de kerk van Everberg. De vrouw kon de tieners vatten in de wei. “Ze zetten het direct op het lopen, maar een voorbijganger kon een van de meisjes tegenhouden”, zegt de paardenverzorgster. “Ik heb ze natuurlijk direct hun vet gegeven. Toen ik vroeg wat hen bezielde, zeiden ze gewoon dat ze graag paardreden.”

Ouders op de hoogte

Na even aandringen bekennen de meisjes wat ze gedaan hadden. “Zonder bescherming of toestemming zijn ze vertrokken op het paard en de pony”, zegt de vrouw. “Dit is blijkbaar niet de eerste keer. Ze hebben al drie keer in de weide gereden en twee keer in het dorp. Gelukkig hebben ze al wat rijervaring, maar wat als ze een verkeersongeval veroorzaken of van de dieren vallen? Het paard is zelfs blind aan een oog. Gelukkig kan die de pony nog volgen, maar zelfs ik moet er voorzichtig mee zijn. Dit was echt levensgevaarlijk.”

“Dit is blijkbaar niet de eerste keer. Ze hebben al drie keer in de weide gereden en twee keer in het dorp”

Eigenaar van paard en pony

De politie van Herko kwam ter plaatse en is in gesprek gegaan met de ouders. “Die waren natuurlijk allesbehalve tevreden”, zegt Natalie Dekeyzer van politiezone Herko. “Deze streek was niet enkel gevaarlijk voor henzelf, maar ook voor voorbijgangers en het verkeer. Hopelijk is die boodschap doorgedrongen.”

Klacht neergelegd

De vrouw heeft beslist om een klacht neer te leggen. “Het gaat me niet om straffen”, zegt de eigenares. “Ik wil vooral dat dit hen op het rechte pad brengt. Twee zomers geleden heb ik ze ook al eens uit de wei moeten halen, en toen heeft mijn berisping ook niet geholpen. Hopelijk beseffen ze zo dat dit echt niet kan.”

Aangeboden door onze partners