Dertien doden bij politieoperatie nabij Rio de Janeiro

© AFP

Een politieoperatie in een favela in de buurt van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft zeker dertien mensenlevens geëist. “Er vielen dertien doden, twee mensen werden opgepakt en er is een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen”, aldus een woordvoerder van de politie van Rio tijdens een persconferentie. Onder de doden bevindt zich de leider van een drugsbende uit het noorden van het land, aldus plaatselijke media.

Bron: BELGA

Bedoeling van de operatie was “leden van de Comando Vermelho uit de noordelijke staat Para” te vatten, die hun toevlucht hadden gezocht in de favela Sao Gonçalo, aldus de politie. “Van hun kant was het zeer gewelddadig”, aldus de politiewoordvoerder over de “bende die militaire en guerillatactieken gebruikte”.

Kort voor het vallen van de avond was de operatie nog altijd aan de gang, konden AFP-journalisten ter plaatse vaststellen. Toen de agenten aankwamen bij het Salueirocomplex in de favela “werden ze aangevallen door criminelen en ontstond er een hevig vuurgevecht”, aldus de politie. Twee vrouwen raakten bij dat vuurgevecht gewond, maar zij zijn intussen buiten levensgevaar.

Bende voerde aanslagen in Rio uit

Het Comando Vermelho is een van de belangrijkste misdaadorganisaties in Brazilië. Volgens de politie is de bende verantwoordelijk voor de dood van 40 agenten sinds 2021 in de staat Para.

Op Twitter meldt de gouverneur van de staat Para, Helder Barbalho, dat “Leonardo Araujo, bekend onder de codenaam L41 en gezocht door de politie, omgekomen is bij de schermutselingen met de ordediensten”. Nog volgens de gouverneur stond hij aan het hoofd van de grootste misdaadbende van de deelstaat en voerde hij verschillende aanslagen in Rio uit.

In 2021 vielen, volgens een ngo die het geweld monitort, in de staat Rio 1.356 doden door politiegeweld.

Aangeboden door onze partners