We schakelen over op zomertijd: minder slapen, langer licht

© Shutterstock

In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over op zomertijd. Om 2 uur ’s ochtends wordt de klok een uur vooruit gedraaid. Dat betekent dus één uur minder slaap maar het blijft ’s avonds wel langer licht.

mtmBron: BELGA

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ’s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig. 

LEES OOK. Slaapexpert over zomertijd die zaterdagnacht ingaat: “Even slecht als elke dag fastfood eten”

Meer ongevallen

Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme. Bovendien leidt het in veel landen ook tot verwarring, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over, waardoor het een kluwen wordt. Volgens verkeersinstituut Vias gebeuren er in de eerste week na de omschakeling naar de zomertijd ook meer ongevallen op de Vlaamse wegen. 

In 2018 opperde de Europese Commissie om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen. Volgens peilingen waren heel wat Europeanen voor dit idee te vinden, maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee te kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke “klok” ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.

LEES OOK. Vannacht weer zomeruur: de tips van slaapexperts om er minder last van te hebben

Aangeboden door onze partners