Theo Maassen na incident met peuter tijdens zijn show in Antwerpen: “Ik ken een hoop intelligente Belgen, maar...”

© ATV

Een kind van drie jaar in z’n show: dat was wellicht niet de bedoeling toen de Nederlandse cabaretier Theo Maassen vrijdagavond optrad in Antwerpen. De Eindhovenaar, niet verlegen om een expliciete grap, verzocht het kind en haar begeleider om de zaal te verlaten. “Dit heb ik in 30 jaar nog niet meegemaakt.”

An Smets, mtm

Het overkomt hem niet vaak, maar vrijdagavond leek Theo Maassen toch even van z’n stuk gebracht bij de voorstelling van zijn nieuwe zaalshow Onbekend Terrein in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Zo’n kwartier ver in de show steeg na een lugubere en seksueel getinte grap plots kleutergeschater op uit het publiek. Na wat hilariteit in de zaal en een grap van Maassen - “ik hoop dat we hier met een groeistoornis te maken hebben” - kreeg de comedian het jonge kind in het vizier.

“Hoe oud ben je? (...) Drie jaar?” stelde hij vast. “Hoe duur is een babysit in België? Ik dacht dat Nederlanders gierig waren...” Om het gezelschap vervolgens vriendelijk maar kordaat te vragen de zaal te verlaten. “Sorry, maar ik doe mijn show niet voor een driejarige. Jullie krijgen je tickets terugbetaald, beloofd.” Waarna het kind en de begeleider, vermoedelijk de moeder, onder applaus de zaal verlieten. Het voorval leidde nog tot een resem geïmproviseerde grappen van Maassen, om daarna zijn show te hervatten. “Nu ben ik toch even kwijt wat ik ging vertellen”, gaf hij toe.

Na een reeks grappen over necrofilie, onkuise activiteiten met wilde zwijnen en een ode aan zijn eigen rectum, denken wij: beter zo.

In Algemeen dagblad kwam Maassen nog eens terug op het incident. “Ik ken een hoop intelligente Belgen, maar dit bracht het gemiddelde niveau wel erg naar beneden.”

De vrouw in kwestie was zich volgens de cabaretier ook van geen kwaad bewust. “Ze schrok van de situatie, zei sorry en vertrok meteen.” Ook haar geld hoefde ze niet terug. “Ze had genoten van de eerste tien minuten van de voorstelling, zo verklaarde ze aan mijn tourmanager.”

Volgens Maassen had de Antwerpse schouwburg de vrouw moeten aanspreken voor ze de zaal inging. “Als mensen stomdronken zijn of kinderen mee hebben, dan horen ze dat te doen, ja.”

“Artistieke keuze”

De Arenbergschouwburg reageerde in een communiqué dat het de gebeurtenissen van vrijdag betreurt “voor zowel Theo Maassen, het kind als de ouders”. “Hoofdzakelijk zijn onze voorstellingen gericht op (jong)-volwassenen. Als er voorstellingen geschikt zijn voor jonge kinderen (-12 jaar), wordt dit altijd op onze kanalen aangegeven met het label ‘Familievoorstelling’. Als een comedian zijn/haar/hun werk niet geschikt voor jonge kinderen beschouwt of zo schrijft, is dat de artistieke keuze van die comedian. ”

    Aangeboden door onze partners