Massaal bijgewoonde Atheneum Iftar smaakt naar meer: “Volgende keer nodigen we ook de ouders en de buurt uit”

Gezellig samen aan tafel na zonsondergang, vanuit alle hoeken van de wereld. Atheneum Schoten vierde iftar met moslimleerlingen en niet-gelovigen.© JAA

Schoten -

Zo’n 130 leerlingen en leerkrachten van Atheneum Schoten genoten op school en in groep van een feestelijke iftar, de maaltijd die moslims tijdens de ramadan traditioneel nuttigen na zonsondergang. De jongeren en hun ouders hadden zelf elk voor een of meerdere schotels gezorgd wat een bijzonder rijkelijk buffet opleverde, even divers als de leerlingenpopulatie op het Atheneum.

Jan Auman

48% van de totale leerlingenpopulatie (500 lln) op het Atheneum van Schoten is moslim. Ik ken nogal wat scholen waar ze dat een probleem zouden vinden. “Wij maken van onze diversiteit net een troef en doen er alles aan opdat iedereen zich hier thuis zou voelen. Deze iftar, waarvoor we onze refter en keuken graag ter beschikking stellen, past in dat verbindend schoolbeleid”, aldus directeur Marc Boers, die zelf net als heel wat andere niet-gelovige leerkrachten graag mee aanschoof.

“Het is de tweede keer dat we dit organiseren”, vertelt trekker Yasin Polat, leraar Frans en zelf van Turkse afkomst. “Enkele leerkrachten en leerlingen – niet allemaal zelf moslim – hebben hiervoor de koppen bij elkaar gestoken na een voorstel van onze leerlingenraad. We krijgen ontzettend veel positieve respons van de andere leerlingen en hun ouders. Ze zien hierin een teken van respect en het sein dat ze in deze school echt meetellen. Mede daarom is Atheneum Schoten, dat al bekend is voor zijn breed studieaanbod, zo geliefd bij moslims uit Merksem, Deurne en Antwerpen.”

Het buffet was indrukwekkend. Leerlingen hadden de gerechten mee bereid en hielpen bij de bediening en opruim. Ze mochten voor deze gelegenheid traditionele kledij dragen.© JAA

Hoofddoek

“Voor de tweede editie moesten we het aantal inschrijvingen vervroegd stopzetten omdat onze nochtans ruime refter anders echt zou uitpuilen. Zo veel interesse was er”, stelt Dikra Abdessalami, adjunct-directeur (BSO) van Atheneum Schoten, tevreden vast. Ze had zelf Marokkaanse harirasoep gemaakt.

“Een hoofddoek of andere religieuze kledij zoals een djellaba zijn normaal verboden op school, maar vanavond mag het, al komen de meesten gewoon in jeans. Het buffet is een weerspiegeling van de meer dan vijftien nationaliteiten die hier samen aan tafel zitten. Marokko, Turkije, Irak, Afghanistan, Somalië, Syrië, Kosovo,.. De halve wereld is hier vertegenwoordigd. Onder hen ook vluchtelingen. Iedereen is welkom in Atheneum Schoten.”

De kerngroep organisatoren van deze geslaagde iftar met Morad El Amri, Yasin Polat, Ilse Frijters, Lise Van Herle, Sofie Van Beek, Selin Erdin en directeurs Dikra Abdessalami en Marc Boers.© JAA

Fotoshoot

Na een copieus buffet met tafels vol gekruide pasteitjes, exotische pannenkoeken en tal van andere oriëntaalse culinaire specialiteiten, werd een al even uitnodigend buffet met desserts klaargezet. Wie zelf had bijgedragen, mocht gratis mee-eten. Anderen betaalden vijf euro. Het ging er speels en uitbundig aan toe, met onder meer een fotoshoot voor de iftar-photobooth. Uiteraard was er geen alcohol te krijgen en de leerlingen moesten ook de handen uit de mouwen steken. De berg afwas werd netjes en met vereende krachten weggewerkt.

Onder meer islamleerkracht Morad El Amri geniet zichtbaar van het vreedzaam, gezellig samenzijn in deze bijzondere periode voor moslims. “Met wie wilde, heb ik me vooraf even afgezonderd in een stille ruimte voor een gebed. Dit verloopt allemaal voorbeeldig. Atheneum Schoten gaat uitstekend om met de maatschappelijke diversiteit in onze samenleving. Een moskee in Schoten is niet meteen aan de orde. Daarvoor is onze geloofsgemeenschap hier niet sterk genoeg vertegenwoordigd.”

Het ging er uitbundig aan toe, met onder meer een fotobooth om een tastbare herinnering over te houdne aan de iftar 2023 in het Atheneum Schoten.© JAA

Hand reiken

Yasin Polat, Dikra Abdessalami en Marc Boers hebben wel de ambitie om deze iftar nog meer open te trekken. “Misschien nodigen we volgende keer ook wel de ouders, buurtbewoners en burgemeester uit. We willen onze hand uitsteken naar de lokale gemeenschap. We zullen dan wel op zoek moeten naar een grotere locatie”, aldus de organisatoren. 

Om deze iftar helemaal geslaagd te maken, laat trekker Yasin Polat nog weten dat de opbrengst van de avond wordt overgemaakt aan het Consortium 12-12 als steun voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. En het voedsel dat niet is opgeraakt, wordt meegenomen door de leerlingen en overgemaakt aan Voedselbanken.

Er worden intussen nieuwe plannen gesmeed om op 1 september, bij de start van het nieuwe schooljaar, een groot multicultureel feest te bouwen in Atheneum Schoten, dat die dag ook openstaat voor buitenstaanders.(jaa)

Gerechten uit alle streken van de wereld in de refter van Atheneum Schoten.© JAA

Het indrukwekkende dessertenbuffet.© JAA

Ook adjunct-directeur Dikra Abdessalami en leerkracht Yasin Polat ging mee op de foto met enkele leerlingen.© JAA

Aangeboden door onze partners