Actievoerders hangen boetes aan stadhuis: “Stad overtreedt het recht om te protesteren”
De Stad Gent schendt het recht op protest, vinden de actievoerders. — © MDD
Aan het stadhuis kwamen enkele actievoerders zaterdag betogen voor … het recht om te betogen. Protestacties moeten in Gent op voorhand worden aangevraagd en dat creëert volgens de activisten een drempel. “De Stad overtreedt de mensenrechten. Daarom hangen we boetes aan het stadhuis.”
Wie in Gent wil demonstreren, moet dat drie weken vooraf aanvragen bij de Stad. Iedere actie of betoging moet worden toegelaten door burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Wie protesteert zonder die toelating, riskeert een GAS-boete van 350 euro.
“Maar die manier van werken vormt een nodeloze drempel en leidt tot willekeur”, vindt ‘Peter Pan’, een activist van Labo vzw. Samen met leden van onder meer Extinction Rebellion en de Pandemisten kwam ‘Peter’ boetes ophangen aan het stadhuis.
Meldingsplicht
“We vinden dat het stadsbestuur die boetes verdient omdat het het recht op protest schendt. Veel steden, zoals Amsterdam, werken met een meldingsplicht. Daar volstaat het om een actie 24 uur op voorhand te melden: goedkeuring is niet nodig. Dat is een veel betere, meer democratische manier van werken.”
Kort nadat de bordjes met snelbinders aan het stadhuis waren gehangen, kwam de politie ter plaatse. “Ze vroegen ons om ze te verwijderen”, zegt ‘Peter’. “Anders zouden er boetes volgen, zeiden ze. Maar dat bewijst ons punt. We hebben niets beschadigd en vielen niemand lastig, en toch mocht onze actie niet doorgaan. Is dit de stad die we willen zijn?” (lees verder onder de foto)
© MDD
Veiligheid
Het is een discussie die al vele jaren leeft in Gent. Vorig jaar nog kwamen dertig organisaties en vakbonden spreken in de gemeenteraad, met de vraag om het reglement aan te passen. Het stadsbestuur ging toen niet in op die vraag, al is de termijn intussen al ingekort van vier naar drie weken.
“De toelating is nodig om acties veilig te laten verlopen voor de deelnemers en de openbare orde”, zei burgemeester Mathias De Clercq toen. “Een termijn van 24 uur is te kort om een goeie risico-analyse te doen. In de praktijk wordt slechts in uitzonderlijke gevallen overgegaan tot een GAS-boete: niet om de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar om een inbreuk op de openbare orde te bestraffen.” Navraag leert dat dat standpunt nog altijd geldt.
LEES OOK. “Dit is niet gezond voor de democratie”: betogers willen af van boetes van 350 euro in Gent
Premier De Croo naar ziekenhuis gebracht na val met fiets
Gemeente verbiedt succesvolle zomerbar, maar burgemeester en schepenen vallen uit de lucht: “Die 200.000 euro zal ik er niet meer kunnen uithalen”
Hoe lang blijft dit zonnige weer nog duren? “Heel warme temperaturen op komst”
Google verwijdert valse negatieve ‘recensies’ bij zaken van Reuzegom-betrokkenen
Jaar na huwelijk in ‘Blind getrouwd’ zijn Jiri en Florence nog altijd stapelverliefd: “Van vreemden naar geliefden, zo dankbaar”