LETTERLIJK. De tekst die de liberale en socialistische samenwerking bezegelde in Gent

© BELGA

GENT -

Met een ‘visietekst’ van zeven pagina’s konden de Open VLD van Mathias De Clercq en de socialisten van Vooruit zondag hun achterban overtuigen om samen te werken.

Bert Staes

In de weinig concrete tekst wordt uiteengezet waarom de twee partijen samen naar de kiezer trekken. Er worden enkele grote thema’s aangestipt zoals leefkwaliteit, betaalbaar wonen en een “financieel gezond beleid”, maar concreet wordt het nergens. Een verkiezingsprogramma is voor later.

LEES OOK. De stadslijst is een feit: Open VLD en Vooruit trekken samen naar de Gentse kiezer

De visietekst toont dat Voor Gent inhoudelijk voor een moeilijke opgave staat. Open VLD en de socialisten besturen al meer dan dertig jaar de stad. Kritiek leveren op hun eigen beleid, is dan ook niet makkelijk. Hun eerste gezamenlijke visietekst lijkt zich vooral tegen de “dogma’s”van Groen te richten.

Zo is duidelijk dat het mobiliteitsbeleid van Filip Watteeuw (Groen) niet meer in de smaak valt. De tekst stelt dat het principe moet blijven om voetgangers en fietsers eerst te voorzien, en daarna openbaar vervoer en de auto. Maar tegelijkertijd staat er dat “keuzevrijheid” een leidraad blijft. “Niemand is alleen maar fietser of automobilist.”

Aangeboden door onze partners