Nog één kans voor Delhaize, maar regering houdt sociaal bemiddelaar klaar

Als er dinsdag op de ondernemingsraad van Delhaize geen verbetering komt in het sociaal conflict, dan stuurt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een bemiddelaar. Daarop komt al kritiek.

Pieter Lesaffer

Dinsdag vindt bij Delhaize opnieuw een ondernemingsraad plaats, waarbij vakbonden en directie elkaar in de ogen kijken. In theorie toch, want sinds het conflict is het nog geen enkele keer tot een echte dialoog gekomen. Op de vorige ondernemingsraad zijn de vakbonden boos opgestapt omdat ze bij binnenkomst gefouilleerd werden.

Als dinsdag blijkt dat het sociaal overleg helemaal vastloopt, dan stuurt de federale minister van Werk een sociaal bemiddelaar. Dat bevestigt zijn woordvoerder. Die bemiddelaar, een federale ambtenaar, heeft nu al achter de schermen contact met zowel de vakbonden als de directie. “Ik heb al vanaf het begin van dit conflict aan de bemiddelaar gevraagd stand-by te zijn, zodat hij snel aan het werk kan wanneer dat nodig is”, zei Dermagne daarover vorige week al in het parlement. “Hij heeft dagelijks informele contacten met de beide partijen, bijna uur na uur.”

Pierre-Yves Dermagne, minister van Werk (PS).© BELGA

Maandag is het volgens de minister nog niet nodig om die bemiddelaar al echt aan het werk te zetten. “Een sociaal bemiddelaar komt pas tussen wanneer het overleg volledig spaakloopt, of wanneer een van de twee partijen dat expliciet vraagt”, laat hij via zijn kabinet weten. “Nu is dat niet het geval.” Een bemiddelaar heeft als opdracht de twee partijen rond de tafel te brengen en oplossingen te helpen zoeken.

Bij de vakbonden is te horen dat ze inderdaad nog niet zitten te wachten op zo’n bemiddelaar. “Eerst moet het sociaal overleg alle kansen krijgen”, zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. “Je kunt moeilijk zeggen dat alle middelen uitgeput zijn als er dinsdag nog een ondernemingsraad is.”

Al is de kans klein dat dit overleg ineens wél perspectief zou bieden. Het water tussen de directie en de vakbonden, zeker aan Franstalige kant, is diep. Vandaar dat zowel Open VLD als CD&V de volgende ondernemingsraad ook niet willen afwachten. Die twee partijen willen de sociaal bemiddelaar nu al inzetten.

“Het is duidelijk dat het sociaal overleg bij Delhaize niet meer recht te trekken is”, zegt CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle, die minister Dermagne daarover al in het parlement ondervraagde. “Toen ikzelf minister van Werk was, heb ik meermaals een bemiddelaar ingezet. Maar ik vermoed dat de minister inschat dat er nog te weinig wil is rond tafel om tot een oplossing te komen. Het is ook niet de bedoeling een bemiddelaar te sturen als je op voorhand weet dat het niet zal lukken.”

LEES OOK. Van A(lbert Heijn) tot Z(ara): vakbonden willen volledige retailsector lamleggen met staking

LEES OOK. Klanten van Delhaize gaan met gemengde gevoelens winkelen: “Ik heb hartzeer als ik door zo’n leeg rayon stap”

Aangeboden door onze partners