Na ‘vleermuizenprotest’: nieuwe vergunning aangevraagd voor fietsersbrug

Zo moet de nieuwe brug tussen Merelbeke en Zwijnaarde eruitzien© IF

Gent / Merelbeke -

De Vlaamse Waterweg vraagt een nieuwe omgevingsvergunning aan voor de bouw van een fietsbrug tussen Merelbeke en Zwijnaarde. De vorige vergunning werd vernietigd na protest van Natuurpunt vzw over de ‘felle’ brugverlichting die impact zou hebben op vleermuizen in de buurt.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK.Natuurvereniging laat bouw van nieuwe fietsbrug stilleggen uit vrees voor lichtvervuiling

De nieuwe brug van meer dan zes meter breed en 88 meter lang moet over de Tijarm, een zijarm van de Schelde tussen Zwijnaarde en Merelbeke komen. Het doel is om een veiligere verbinding naar het Eiland Zwijnaarde te krijgen. De fietsafstand voor personeel wordt ook twee kilometer korter.

De bouw startte in augustus en moet een jaar duren. Maar de werken liggen sinds begin dit jaar stil. Natuurpunt kon met succes de omgevingsvergunning laten intrekken. De vereniging ziet de brug liever niet komen, omdat de bijhorende verlichting te veel lichtvervuiling zou veroorzaken.

Twee miljoen euro

De Vlaamse Waterweg heeft ondertussen een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd. Daarbij werd de brugverlichting bijgestuurd: de lichtsterkte wordt beperkt en de lichten worden gedimd. Het openbaar onderzoek in Gent en Merelbeke loopt tot respectievelijk 22 en 24 april.

De Vlaamse Waterweg hoopt spoedig groen licht te krijgen om de werken aan de nieuwe brug te hervatten. De kostprijs van de brug bedraagt 2 miljoen euro en wordt verdeeld tussen Merelbeke, Gent, het bedrijventerrein zelf en ten slotte waterbeheerder De Vlaamse Waterweg.

INFO. Wie het openbaar onderzoek wil inkijken kan dat via Stad Gent of de gemeente Merelbeke of via www.omgevingsloketvlaanderen.be/openbare-onderzoeken

LEES OOK. Zes meter breed en 88 meter lang: bouw nieuwe fietsbrug is begonnen

Aangeboden door onze partners