Wetenschappers ontdekken mogelijke nieuwe behandeling tegen angststoornissen: aan andermans zweet ruiken

© Getty Images/iStockphoto

Iemand anders’ lichaamsgeur ruiken kan helpen tegen angststoornissen, dat blijkt uit de eerste bevindingen van een nieuw Zweeds onderzoek. Andermans “chemische signalen” zouden een kalmerend effect hebben. De experimentele behandeling verminderde inderdaad de sociale angst bij de onderzochte vrouwen, en wel met bijna 40 procent.

Janne EijckmansBron: BBC, New York Post

Aan het zweet van anderen ruiken om te kalmeren? Het klinkt raar, maar toch zou het volgens Zweedse wetenschappers van het Karolinska Instituut exact dat effect hebben. De geurreceptoren in onze neus zijn namelijk verbonden met hersenpaden gelinkt aan onze emoties en zo zouden geuren ons mentaal welzijn kunnen bevorderen. Ook geloofden de onderzoekers dat lichaamsgeuren emoties kunnen communiceren en hetzelfde gevoel kunnen opwekken bij wie het ruikt.

LEES OOK. Waarom ruikt de een zijn zweet sterker dan dat van de ander?

In hun eerste testen lieten ze 48 vrouwen die kampen met sociale angst, aan het okselzweet van iemand anders ruiken om het effect na te gaan op hun angstgevoelens. Een deel van hen kreeg het zweet te ruiken van iemand die een vrolijk filmpje keek, een ander deel van iemand die een enge video te zien kreeg en de controlegroep een neutrale geur. Daarnaast volgden ze allemaal een meer traditionele mindfulness-therapie

De mindfulness-therapie in combinatie met de behandeling met de chemische signalen bleek sociale angst met 39 procent te verminderen, terwijl enkel mindfulness zorgde voor een daling van slechts 17 procent. Het maakte geen verschil of het zweet afkomstig was van iemand die geluk of net angst ervoer. “Dus er zit misschien iets in menselijke chemische signalen in zweet in het algemeen dat de reactie op de behandeling beïnvloedt”, verklaarde onderzoeksleider Elisa Vigna aan South West News Service. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is verder onderzoek nodig om de bevindingen te bevestigen.

Aangeboden door onze partners