Jack Ma voor het eerst in jaren in het openbaar gespot in China

Alibaba-oprichter Jack Ma in 2019.© REUTERS

Voor het eerst in lange tijd is de Chinese miljardair Jack Ma, oprichter en voormalig topman van Alibaba, nog eens gespot in China. De man bezocht een school in Hangzhou, zo melden lokale media.

gjsBron: bbc, belga

De voorbije drie jaar werd de 58-jarige Jack Ma niet of amper in het openbaar gezien. Wellicht had dat te maken met de kritiek die hij in 2020 uitte aan het adres van de Chinese financiële regulatoren. Die hadden een beursgang van 37 miljard dollar van Ant Group, het betalingsbedrijf van Alibaba, in 2020 op de valreep getorpedeerd, omdat ze vreesden dat het bedrijf een risico zou vormen voor de stabiliteit van het Chinese financiële systeem.

Hij bracht daarna meer dan een jaar in een ander land door, maar lijkt nu te zijn teruggekeerd. Dat meldt South China Morning Post, de krant die eigendom is van Alibaba.

LEES OOK. Miljardair Jack Ma lijkt spoorloos na onderzoek in China

Volgens de krant zou Ma vrienden bezocht hebben in Hongkong en een bezoek gebracht hebben aan de internationale kunsttentoonstelling Art Basel. Hij zou de voorbije weken al meerdere landen bezocht hebben om bij te leren over technologie in de landbouw en pas trok hij naar de Yungu-school in Hangzhou, de stad waar het hoofdkwartier van Alibaba gevestigd is, om het daar te hebben over de mogelijkheden die artificiële intelligentie biedt in het onderwijs. “ChatGPT en vergelijkbare technologieën zijn slechts het begin van het AI-tijdperk”, zei Ma daar. “We moeten artificiële intelligentie gebruiken om problemen op te lossen in plaats van ons erdoor te laten controleren.”

Jack Ma was ooit de rijkste man van China. Waarom Ma opnieuw in China opduikt, is nog onduidelijk. Volgens Bloomberg zouden de Chinese autoriteiten herhaaldelijk pogingen hebben ondernomen om Ma terug naar het land te laten komen om zo het bedrijfsvriendelijk imago van het land op te poetsen. Maar Ma zou daarvoor bedankt hebben.

Aangeboden door onze partners