Student dringt woning binnen en krijgt messteken van boze bewoner: “Ik doe geen vlieg kwaad, maar dit kan niet”

© Bert De Deken

Geel -

Het parket eist een celstraf van een jaar voor een 57-jarige man uit Geel. De man zou een student messteken hebben gegeven en hebben bedreigd. De student deed aan ‘urbex’, een hobby die bestaat uit het binnendringen en fotograferen van verlaten gebouwen. Het huis van de man was zo vervallen dat de student ervan uitging dat het onbewoond was. Hij bleef achter met een lek in de long. “Ik doe geen vlieg kwaad, maar je moet niet zomaar in mijn huis staan”, zei de vijftiger.

Britt Peeters

Een ochtendje ‘urbexen’, verlaten panden fotograferen, liep in juni vorig jaar voor een Kempense student volledig mis. In Geel ging de jongeman samen met een vriend een verlaten huis binnen, althans daar gingen ze van uit. “De vriend van het slachtoffer woont vlak bij het huis en was er absoluut van overtuigd dat het onbewoond was. De woning was volledig vervallen. Via de achterdeur gingen ze binnen, maar de bewoner stond al snel voor hun neus”, zei procureur Veerle Van Gorp.

Lek in long

Zowel Q.M., de Nederlandse eigenaar van het huis, als de twee studenten zouden erg geschrokken zijn. Het duo zette het op een lopen, maar M. kreeg een van hen te pakken en gaf de jongen een trap op de knie. De andere student kon naar de auto vluchten.

“Q.M. had een mes vast en verwondde het slachtoffer in de borst. Hij gaf hem ook een slag op het hoofd. Nadien bedreigde hij de jongeman met het mes om zijn rijbewijs af te geven. Hij had ook de gsm van de jongen afgenomen, die zou hij pas terugkrijgen als hij zijn rijbewijs gaf”, klonk het.

Na het incident ging het slachtoffer naar de spoedafdeling, waar hij verzorgd werd aan zijn hals, kaak, borst en schouder. ‘s Avonds keerde hij naar het ziekenhuis terug omdat hij bloed aan het ophoesten was. Hij bleek een lek in zijn long te hebben door de messteek.

Doodsbang

“Het pand was volledig onderkomen. Ook de politie vermoedde dat het huis onbewoonbaar was nadat ze ter plaatse waren geweest.” Bij zijn verhoor zei M., die het huis in 2006 had gekocht om te renoveren, dat hij het mes op de kin van de jongen had gezet. Steken kon hij zich niet herinneren.

“Het slachtoffer had de woning van de beklaagde niet mogen betreden, maar hoe de beklaagde heeft gereageerd, is volledig buiten proportie. We hebben geprobeerd te bemiddelen, maar daar ging M. niet mee akkoord.” (Lees verder onder de foto)

Een voorbeeld van urbex-fotografie.© Nature's Wonderland

Het parket vorderde een celstraf van een jaar, eventueel deels met uitstel. De advocaat van het slachtoffer vroeg 4.300 euro schadevergoeding, ook voor psychische schade. “Hij was op het moment dat hij bedreigd werd doodsbang”, zei zijn advocaat.

“Niet zo onschuldig”

Q.M. verdedigde zichzelf en vroeg de vrijspraak. “Ik schrok me wild toen ik gestommel hoorde. Ik heb niets op mijn kerfstok, wie zou er bij mij willen inbreken?”, zei hij. “De jongens hadden trouwens gedronken, dus zo onschuldig was het niet. Ik heb het mes altijd omhoog gehouden, en tegen de kin van de jongen gezet, maar ik heb hem absoluut niet gestoken. We hebben wel gevochten in mijn smalle gang, en waarschijnlijk is het mes daar op hem gevallen.”

“Het doet me heel erg pijn dat in heel dit dossier geen woord wordt gerept over mijn situatie. Ik ben hier toch ook een slachtoffer? Ik doe geen vlieg kwaad, maar je moet niet in mijn huis staan. Dat laat ik niet zomaar gebeuren”, zei de man.

Dat de procureur één jaar cel vorderde, vond hij onvoorstelbaar. “Ik ben toch geen crimineel? Naar de cel? Dan hang ik mezelf op”, klonk het.

Vonnis op 24 april.

Aangeboden door onze partners