Al 90 gesubsidieerde kippen in De Pinte“Alle beetjes helpen tegen de opwarming van de aarde”

© Rob Engelaar

De Pinte -

Al 90 kippen die in particuliere Pintse tuinen rondlopen, zijn gesubsidieerd door de gemeente. Met het project wil het bestuur de hoeveelheid gft-afval terugdringen.

Sander Luyten

Groendaken en groenbedekkers aanleggen, autodelen, natuurverf gebruiken, knotwilgen en hagen aanplanten, … Het zijn maar enkele van de duurzame milieu- en klimaatprojecten waar je als inwoner van De Pinte sinds november 2020 subsidie voor kunt krijgen.

Een van de opvallendste initiatieven is de subsidie van kippen. Pintenaars die in hun tuin kippen laten rondlopen en met het aankoopbewijs van het dier naar de gemeente gaan, krijgen vijf euro subsidie per kip, met een maximum van 50 euro per twee jaar.

450 euro

“De milieuambtenaar had dat eens gehoord en vond dat een goed idee”, zegt schepen van Milieu Ann Vandenbussche (CD&V). “Heel wat inwoners van de gemeente hebben een tuin en die kippen zijn een handige manier om de hoeveelheid gft-afval te beperkten. Ze eten dat namelijk op.”

Alle beetjes helpen, vindt de gemeente en sinds de start van het project is al 450 euro aan subsidies uitbetaald. “Ondertussen is ook het restafval gedaald naar minder dan honderd kilo per persoon per jaar. Met kleine stappen proberen we het verschil te maken”, zegt Vandenbussche.

Zelf heeft de schepen geen kippen in haar tuin rondlopen: “Mijn tuin laat dat niet toe. Die dieren zouden vooral bij de buren zitten en dat is natuurlijk niet de bedoeling”.

INFO: www.depinte.be

Aangeboden door onze partners