Na tweede diefstal van dure elektrische fiets is Xavier (47) het beu én wil hij plaag in zijn stad zelf aanpakken: “De oplossing is simpel”

Voor de tweede keer werd de elektrische fiets ter waarde van 3.000 euro van Xavier Cloet (CirQ) gestolen.© Batavus en Frank Bahnmuller

Ledeberg -

Als verstokte autogebruiker zette Gentenaar Xavier Cloet (47) van CirQ zijn wagen aan de kant. Maar na twee gestolen elektrische fietsen van 3.000 euro is hij het beu. Zowel de groeiende fietsdiefstallenplaag in zijn stad als de verzuring die de plaag teweegbrengt. “Je zou op den duur iedereen ervan verdenken een dief te zijn.”

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. “Explosie” aan fietsdiefstallen in Gent, maar politie mag haar beste wapen niet gebruiken

“Boos, gefrustreerd en machteloos.” Zo voelt Xavier Cloet (47) zich. Hij is de bezieler van een vereniging die bekendstaat om haar absurde humor en knipogen naar de actualiteit. Elk jaar brengt CirQ knotsgekke stunts naar een eigenzinnig Gentse Feestenplein. Maar dit is geen stunt. Cloet is bloedserieus. Zijn elektrische fiets van Batavus van 3.000 euro is onlangs gepikt. “En ja, dat maakt mij kwaad.”

Voor Cloet is het zijn tweede gestolen fiets in zes maanden. Twee keer hetzelfde model. In totaal is hij 7.000 euro kwijt, al dekt de verzekering een gedeelte. De eerste diefstal gebeurde deze zomer bij zijn woonboot in Ledeberg. “Deze tweede keer stond hij stevig gesloten op het dek. En nóg pikken ze hem. Nee, dat begrijp ik echt niet.”

Gent kampt dan ook met een echte fietsdiefstallenplaag. De jongste tien jaar waren de cijfers nooit zo hoog. Vorig jaar zijn bij de Gentse politie 3.240 gestolen fietsen aangegeven. Dat zijn er meer dan zestig per week. Verhalen zoals dat van Xavier en andere slachtoffers halen wekelijks de krant.

Xavier Cloet bij zijn woonboot in Ledeberg© Frank Bahnmuller

Verzuring in de maatschappij

“Ik ben ervan overtuigd dat de flikken veel doen, maar als gewone burger voelt het aan als dweilen met de kraan open”, zegt Cloet. “In Oostakker betrapten ze enkele dieven op heterdaad. Super nieuws, hé. Maar wat later worden tientallen mensen opnieuw bestolen. Het stopt nooit.”

Door zijn verhaal te doen, voelt Cloet zich opnieuw kwaad worden. “Ik was een verstokte autorijder en maakte toch de switch. Maar als fietser kom ik zot. Waar moet ik mijn fiets veilig wegzetten? Zelfs in bewaakte stallingen kan het blijkbaar niet. Je zou op den duur iedereen ervan verdenken een dief te zijn.”

Voor Xavier Cloet is het genoeg geweest. Hij wil aan de slag met zijn frustratie. De Gentenaar wil oplossingen bedenken voor de diefstallenplaag en zo meteen de groeiende verzuring in de maatschappij aanpakken. “Want een gestolen fiets doet je het geloof in de mens verliezen. Zo ervaar ik het toch.”

De gestolen elektrische fiets van Xavier Cloet.© Batavus

Gentse Feesten

Cloet wil zo veel mogelijk gedupeerden verzamelen om de krachten te bundelen. “Dan kunnen we samen met politie, politiek en de Fietsersbond nadenken over oplossingen. Veel burgers zoals ik zijn die fietsdiefstallen moe. Samen willen we ons engageren om antwoorden te vinden.”

Eén oplossing is er al, weet Cloet: tracking. Een methode om dieven te betrappen met een lokfiets. De Gentse politie hééft er zo een, maar mag hem van het parket niet gebruiken door een juridisch dispuut. “De lokfiets is gigantisch effectief”, zegt Cloet. “Los dat probleem op: stem een wetswijziging. En laat de flikken die fiets gebruiken.”

Cloet zal in zijn zoektocht zijn creatieve zelve niet verliezen. “Misschien komen we wel met acties in CirQ-stijl. (lacht) Oftewel brengen we op de Gentse Feesten iets op een leuke manier. Zolang we de koe maar stevig bij de horens vatten. Want deze plaag moet echt stoppen.”

LEES OOK.“In Nederland mag het wel”: politie smeekt om oplossing voor lokfiets die dieven kan klissen

Aangeboden door onze partners