Wordt dit het nieuwe Martelarenplein? Inwoners kunnen mening geven over eerste ontwerp

Zowel aan extra groen als aan waterelementen wordt gedacht.© if

Leuven -

Ontwerpbureau Omgeving heeft een eerste ontwerp klaar voor een vergroend Martelarenplein. Dat maakten ze in opdracht van de stad Leuven, op basis van een 250-tal ideeën van Leuvenaars.

Hannelore Smitz

Het Martelarenplein is een van de drukste pleinen in Leuven, maar volgens velen ook maar een kale, grijze vlakte. Het stadsbestuur wil het plein daarom heraanleggen, en vroeg daarvoor input van Leuvenaars en plaatselijke horeca. Op basis van een 250-tal ingediende ideeën ging het ontwerpbureau de voorbije maanden aan de slag.

“Ze kregen van de Leuvenaar de opdracht mee om het plein te vergroenen, er een ontmoetingsplek van te maken, de verkeersveiligheid te verbeteren en toch ook de ruimte te bieden om kleine evenementen te kunnen organiseren. Een waterelement op het plein stond ook hoog op de verlanglijst van de Leuvenaars”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).

Bomen, banken en water

Het resultaat toont alvast veel groener. “In cirkelvormige bakken komen bomen en struiken die zullen zorgen voor verkoeling in de zomer. De beelden doen dromen over fijne ontmoetingen, onder een boom plaats nemen op een bankje en rustig babbelen of gewoon mensen kijken op het plein”, zegt schepen van Groen Lalynn Wadera (Vooruit). De bomen worden zo gekozen dat ze tegen het veranderende klimaat kunnen én niet te diep wortelen omwille van de onderliggende parking.

Daarnaast komen er ook speelelementen en zitbanken. Aan het Vredesmonument blijft dan weer open pleinruimte beschikbaar zodat daar nog steeds eventuele plechtigheden en herdenkingen kunnen plaatsvinden. (Lees verder onder de foto)

Over het hele plein komen groenelementen in bakken.© if

Er zijn nog twee opties voor waterelementen: de ene aan de kant van de horeca, de andere eerder aan de zijde van het station. Daar kunnen Leuvenaars nog mee over oordelen. Die krijgen immers nog inspraak in de plannen. Nog tot 9 april kan je via de website van de stad feedback geven. Op 29 maart is er ook een infostand op het Martelarenplein.

Met de feedback van de Leuvenaars, adviesraden en verschillende partners zoals fietsersbond en NMBS, gaat het ontwerpteam dan richting finaal voorstel. We hopen in het voorjaar van 2024 met de werken te kunnen starten”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners