Mensensmokkelaars bieden hun diensten open en bloot aan op Tiktok

Mensensmokkelaars bieden hun diensten aan op Tiktok.© Anadolu Agency via Getty Images

Mensensmokkelaars bieden op Tiktok aan om mensen illegaal de VS in te krijgen vanuit Mexico, Nicaragua en Guatemala. De smokkelaars laten zelfs hun gezicht op het platform zien.

Nienke WensveenBron: RTL nieuws

Wie op Tiktok “viajes a USA” (“reizen naar de VS” in het Spaans) opzoekt, komt veel accounts tegen die een overtocht vanuit Latijns-Amerika aanbieden. Geïnteresseerde gebruikers moeten een privébericht naar de smokkelaars sturen.

De smokkelaars verdienen veel met de overtochten. Vaak kost de reis tussen de 7.000 en 10.000 dollar. Een smokkelaar post een filmpje op Tiktok vanuit een vliegtuig. “Reizen naar de VS. Eerst 1.500 dollar contant betalen, dan 2.500 dollar in Mexico en de rest bij aankomst in de VS”, staat in de video. Onder de video staan bijna 2.500 reacties van mensen die hebben gezegd dat ze een privébericht hebben gestuurd.

(Lees verder onder het filmpje)

De smokkelaars lijken niet bang te zijn voor de Amerikaanse autoriteiten. Sommige smokkelaars laten zelfs hun gezicht zien als ze vragen van geïnteresseerden beantwoorden. De smokkelaar van de video hieronder heeft zelfs een filmpje van de overtocht bovenaan vastgemaakt aan zijn pagina, zodat bezoekers van het account dat als eerste zien.

(Lees verder onder het filmpje)

Moeilijk te bestrijden

Volgens onderzoek van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN maken nieuwe technologieën en sociale media het makkelijker voor smokkelaars om informatie, geld en goederen uit te wisselen. Dat is vaker op alledaagse apps zoals Tiktok dan op het dark web. Het is lastig voor de autoriteiten om dit te bestrijden, omdat de middelen van de smokkelaars constant en snel veranderen.

Tiktok zegt tegen het Franse persbureau AFP dat het bevorderen van criminele activiteiten verboden is op het platform: “Wij tolereren geen inhoud die menselijke uitbuiting promoot, zoals mensensmokkel.”

Aangeboden door onze partners