Tiense circusschool viert twintigjarig bestaan: “Trots op wat we bereikt hebben”

Tom en Eva zijn trots op hun circusschool.© VDT

Tienen -

Circus Atelier Salto vierde afgelopen zondag haar twintigjarig bestaan. “Het is ongelofelijk hoe onze school uitgegroeid is tot een bloeiende club van meer dan 500 leden”, zeggen Tom Cools en Eva Aerts.

Vanessa Dekeyzer

Aan de muren van de circuszaal aan de Schapenmarkt van Tienen tonen persartikels en foto’s de geschiedenis van de school. Begonnen in een zaaltje aan de Donystraat, moest na enige tijd uitgeweken worden naar de Grand Slam in de Tennisstraat, tot in 2017 de gedroomde verhuis naar een eigen zaal in het centrum van de stad plaatsvond. “We hebben echt keihard gewerkt om te staan waar we vandaag staan”, zeggen Tom en Eva. “In de beginjaren was circus als hobby amper gekend. Circusscholen waren er amper in ons land. Vandaag zijn we trots om een van de grootste scholen te zijn, zeker als je de verhouding tot het totaal aantal inwoners van onze stad in acht neemt.”

Op zondagen en maandagen na is er elke dag circusles. Er is dus voor ieder wat wils. “Buiten de lesuren komen hier ook artiesten oefenen, wat natuurlijk leuk is, want zo wordt de school niet alleen meer benut, maar kunnen onze leden op bepaalde momenten ook genieten van een show van die artiesten, wat heel motiverend werkt”, zeggen Tom en Eva. “Ons doelpubliek zijn 4-tot 18-jarigen. Er zijn ook lesmomenten voor volwassenen, maar we zien toch dat jongeren vanaf 18 jaar elders gaan studeren en daar eventueel hun hobby verder uitoefenen. Soms groeien onze leden ook door naar het professioneel circus, maar we willen met onze school vooral toch de focus leggen op het recreatieve, eerder dan op het competitieve.”

Shows

Atelier Salto heeft nog een kleine groeimarge. “Het gebouw biedt op het verdiep nog een zaaltje, dat eventueel kan ingericht worden als extra leslokaal. Dat is dus zeker nog een optie voor de toekomst. Daarnaast dromen we er nog van om het podium showklaar te krijgen, door onder meer belichting en geluid te voorzien.” Om iedereen die de circusschool mee groot gemaakt heeft te bedanken, organiseerden Eva en Tom een receptie.

Aangeboden door onze partners