Procedureslag over supermarkt in Sint-Annakerk is beslecht: Delhaize moet nog één horde nemen

© FVV

GENT -

Warenhuisketen Delhaize heeft na jaren van procedures een uitvoerbare vergunning op zak om de Sint-Annakerk te verbouwen tot een supermarkt.

Bert Staes

Delhaize wil de Sint-Annakerk restaureren en er een buurtsupermarkt, wijnbar en restaurant in steken. De supermarktketen kreeg daarvoor in 2019 al groen licht van de Stad Gent en de gemeenteraad, maar bewoners en een actiegroep probeerden de plannen via procedures tegen te houden.

Dat is uiteindelijk niet gelukt. De Raad voor Vergunningbetwisting heeft een beroep van de actiegroep SOS Sint-Anna en een particulier verworpen. En de termijn om zich daar nog tegen te verzetten, is deze week verlopen. Dat betekent dat Delhaize een uitvoerbare vergunning heeft om de kerk te verbouwen.

© Delhaize

© Delhaize

Delhaize verklaarde twee weken geleden al dat het de bedoeling is een zelfstandig uitgebate supermarkt in de kerk te installeren. Maandag bevestigde de supermarktketen dat nog eens aan de VRT. Er moet wel nog één horde genomen worden: geld.

Delhaize krijgt de Sint-Annakerk in erfpacht, wat betekent dat ze de kerk mag gebruiken, maar ook moet onderhouden. De Stad Gent blijft de eigenaar. Maar de deal gaat alleen door als Delhaize een subsidie kan binnenhalen vanuit Vlaanderen om de kerk te restaureren.

Wordt die toegezegd, dan is de procedureslag rond de kerk finaal voorbij. Wanneer Delhaize met de werken zou willen starten, is niet duidelijk.

LEES OOK. In detail: dit zijn de plannen van Delhaize met de Sint-Annakerk

© Delhaize

Aangeboden door onze partners