‘Arcadia’ krijgt 1.125.000 euro steun voor tweede seizoen, ook al volgen kijkers voorlopig niet

Arcadia heeft veel gekost, maar het publiek wil niet volgen.© © VRT

De Vlaams-Nederlandse fictiereeks ‘Arcadia’ krijgt een vervolg. Daarvoor krijgt het alvast een stevige financiële injectie van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Probleem is wel dat de kijkers voorlopig niet massaal volgen. Zowel bij ons als in Nederland haakte bij de tweede aflevering al een flink deel af.

Tom Vets

Arcadia, de dystopische scifi-serie van de Lage Landen over een samenleving met burgerscores, ging pas ruim een week geleden van start. Maar omroep KRO-NCRV bevestigde maandag al dat er een vervolg komt. Ook actrice Lynn van Royen maakte op haar Instagram gewag van een vervolg. De opnames van het tweede seizoen starten dit najaar. Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft een bedrag over van 1.125.000 euro dat er mee moet voor zorgen dat de nieuwe afleveringen gerealiseerd kunnen worden. Wie er in het vervolg gaat meespelen, is nog geheim. Want niet alle personages overleven het eerste seizoen. Het eerste seizoen van Arcadia is nog tot en met 7 mei elke zondagavond te zien.

Veel miserie

Dat men nu reeds een vervolg aankondigt, komt wellicht omdat de voorbereidingen al een poos lopen, want de kijkcijfers vallen voorlopig flink tegen. De première op Eén was goed voor 647.730 live kijkers (inclusief uitgesteld kijken opgelopen tot 824.250 kijkers), waarvan er zondag nog 565.358 overbleven. Slechts iets meer dan een half miljoen kijkers voor een nieuwe aflevering van een dure fictiereeks is een diepterecord. Al deed Lost Luggage, de reeks met de terreuraanslagen in ons land als achtergrond, vorige lente maar ietsje beter. Kijkers zien duidelijk niet graag series met veel miserie.

In Nederland is het kalf voor Arcadia al verdronken. De kijkcijfers namen er een flinke duik. De eerste aflevering was op 19 maart goed voor 536.000 live kijkers (dat uitgesteld opliep tot 689.000) op NPO3, maar afgelopen zondag deden amper 295.000 kijkers nog de moeite om de tweede aflevering te bekijken.

Aangeboden door onze partners