JOUW MENING. “Men vergeet precies waarom de vaste benoeming in het leven werd geroepen: bescherming tegen politieke druk”

Belga/Shutterstock/Belga

Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. Onze redactie vroeg aan de lezers wat ze vonden van het cadeautje van Wout van Aert, of ze bereid zijn meer te betalen voor dringende tandzorg en of ze het een goede zaak vinden dat de vaste benoeming wordt afgeschaft. Dit zijn de resultaten.

Wout van Aert (die sukkelt met champagne) legt uit waarom hij zege Gent-Wevelgem aan Christophe Laporte schonk: “Makkelijke beslissing”

Zondag ontsnapte Wout van Aert samen met ploegmakker Christophe Laporte uit het peloton van Gent-Wevelgem. Een tweede overwinning in de klassieker leek een zekerheid, maar Van Aert besloot zijn ploegmaat de overwinning te gunnen. Hij oogstte lof voor zijn actie, al vroegen sommige analisten zich ook af of dat wel zo’n goed idee was. Onze lezers vonden het alleszins een sterk gebaar.

“Wielrennen is meer en meer een ploegsport geworden waarbij elke pion belangrijk is, en iedereen volop voor het ploegbelang gaat”, zegt Luc V. “Van Aert weet ook dat hij de komende wedstrijden nog op zijn teamgenoten zal moeten kunnen rekenen.” Ook Pierre T. denkt er zo over: “Het einddoel is de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wout geeft een neemt op het juiste moment! Nu zijn z’n ploegmaats extra gemotiveerd om hem te helpen zijn doelen te bereiken.”

Op drie plaatsen komt spoeddienst voor wie dringend tandzorg nodig heeft: “Zo iemand kan geen dag wachten”

De Gentse professor tandheelkunde Geert Hommez begint de eerste spoeddienst voor wie dringende tandzorg nodig heeft. Vanaf volgende maand kan iedereen met acute tandpijn aanbellen op één van de drie locaties. Het bezoekje aan de “spoeddienst” zal onvermijdelijk duurder zijn dan een bezoek aan de gemiddelde tandarts, maar dat vindt het overgrote deel van onze respondenten niet erg. Meer dan drie op de vier geeft aan meer te willen betalen voor dringende tandzorg.

Ze hebben het over het feit dat tandpijn ondraaglijk kan zijn, en dat ze voor een snelle behandeling gerust wat meer willen betalen. Al is niet iedereen die mening toegedaan, want best veel mensen geven aan dat tandzorg nu al duur genoeg is. “Als je nog een vaste tandarts kan vinden, is deze gedeconventioneerd. Ze vragen wat ze willen, maar de tussenkomst van de ziekteverzekering wordt wel steeds kleiner”, zegt Annemie D.

Vlaamse regering schaft vaste benoemingen af, maar belooft wel hoger loon voor contractuelen

Vanaf 2024 zullen personeelsleden van de Vlaamse overheid niet meer vast benoemd kunnen worden. Afgelopen week bereikte minister van Bestuurszaken Bart Somers daar een akkoord over. Nieuwe personeelsleden zullen enkel contractueel in dienst genomen kunnen worden. De Vlaamse overheid maakt zo een einde aan de kloof tussen contractuelen en vastbenoemden.

Nicole S. is tevreden met de beslissing. “Dat statuut was ideaal voor profiteurs. Personen konden ongestraft ondermaats presteren.” Eddy P. is geen voorstander van de afschaffing. “Men vergeet precies waarom de vaste benoeming in het leven werd geroepen: de bescherming tegen politieke druk, om onafhankelijk de juiste beslissingen te kunnen nemen.” Ook op de wegvallende voordelen kwam reactie. “Alles wordt afgerond naar beneden,” vindt Steven D. “Minder pensioen, minder voordelen en ziek zijn wordt een straf. Men had de statuten van arbeiders en bedienden moeten verbeteren, in plaats van dat van de ambtenaar te verslechteren.”

Aangeboden door onze partners