Palmprocessie draagt voor eerste keer relikwie van het Heilig Bloed mee

Pastoor Filip Debruyne liet de Palmprocessie enkele jaren geleden in ere herstellen.© Bas De Wilde

Kuurne -

In de palmprocessie, die in 2019 in ere werd hersteld en op zondag 2 april weer uitgaat, wordt in het kader van 900 jaar Kuurne nu ook het relikwie van het Heilig Bloed van Voormezele meegedragen. De processie vertrekt rond 10 uur aan het woonzorgcentrum Heilige Familie in de Gasthuisstraat.

Bas De Wilde

De relikwie vertrekt op zondag 2 april om 8 uur vanuit de Sint-Katharinakerk en wordt te voet meegedragen richting Sint-Pieterskerk. Daar wordt rond 9 uur kort halt gehouden, waarna de tocht verder gaat naar het woonzorgcentrum Heilige Familie. Rond 10 uur vertrekt vanop die plek de traditionele Palmprocessie met het kruis, de ezel, de palmtakken, het koor en de harmonie, de vormelingen en de verenigingen.

Enkele tussenstops later eindigt de processie aan de Sint-Michielskerk, waar om 10.30 uur een tafeldienst plaatsvindt.

Rudimentaire bidplaats

In 2015 mocht Filip Debruyne als kanunnik de relikwie al eens meedragen in de plaatselijke processie van Voormezele. “Voormezele speelde een belangrijke rol in het ontstaan van Kuurne, want in 1123 kocht de abdij van Voormezele enkele gronden in de buurt van een rudimentaire bidplaats in een kleine woonkern die Curnes werd genoemd”, aldus de pastoor. “Dat document is meteen bewijs van het officiële ontstaan van Kuurne.”

Het reliek van het Heilige Bloed werd in 1142 naar Ieper overgebracht door de toenmalige abt Isaac en stoetsgewijs naar de abdij van Voormezele overgedragen, waar het sindsdien werd vereerd. Zondag kan iedereen tussen 15 en 17 uur nog terecht in de Sint-Michielskerk voor de stille aanbidding van het reliek van het Heilige Bloed.

Aangeboden door onze partners