Meerderheid stelt discussie over nucleaire wetsvoorstellen uit

© Arie Kievit

De meerderheid is het tijdens een tumultueuze vergadering van de Kamercommissie Energie eens geraakt om de bespreking van vijf wetsvoorstellen over de bouw van nieuwe kerncentrales uit te stellen tot volgende maand. “Maar mijn geduld heeft grenzen”, waarschuwde MR-Kamerlid Marie Christine Marghem.

Bron: BELGA

De federale regering onderhandelt met Engie over de levensduurverlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3. Dat werd vorig jaar al overeengekomen, maar sindsdien nemen coalitiepartners MR, maar ook CD&V en Open VLD het voortouw om nog meer kerncentrales langer open te houden en het onderzoek naar de nieuwste generatie kernreactoren - SMR’s - te ondersteunen. Daarvoor moet de wet op de kernuitstap uit 2003 gewijzigd worden, is de redenering: België kan geen investeerders of onderzoekers aantrekken zolang die wet de definitieve exit uit kernenergie vastlegt.

Ook oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zijn die mening toegedaan, maar de groene coalitiepartners zijn daar veel minder van overtuigd. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) werkt wel aan een bredere tekst over klimaatneutrale energie. Dinsdagochtend vond daarover nog een vergadering plaats op kabinettenniveau. 

Intussen liggen in de Kamercommissie Energie wetsvoorstellen van N-VA, MR, CD&V, Open VLD en Les Engagés voor om de wet op de kernuitstap te wijzigen of de bouw van nieuwe kerncentrales mogelijk te maken. MR-Kamerlid Marie Christine Marghem liet haar voorstel zelfs mee ondertekenen door N-VA. De bespreking van de voorstellen werd echter nog niet aangevat, om de regering de kans te geven met een eigen tekst te komen. 

Vertragingsmanoeuvres

De voorstellen stonden dinsdagochtend opnieuw op de agenda, maar op voorstel van Commissievoorzitter Christian Leysen (Open VLD) werd de bespreking met een maand uitgesteld. “Dat lijkt me aangewezen in het kader van de interkabinettenwerkgroep van vanmorgen”, zei hij. Dat gebeurde echter niet zonder slag of stoot: Marghem en N-VA-Kamerlid Bert Wollants eisten dat de meerderheid vandaag op zijn minst al het advies van de Raad van State zou vragen, zodat er na de bespreking van volgende maand niet nog een maand vertraging optreedt. 

“Dat is een vertragingsmanoeuvre bovenop een vertragingsmanoeuvre”, aldus Wollants. “Ik zie een brede meerderheid om hiermee verder te gaan, dan laten we ons toch niet gijzelen door enkelingen die daar om dogmatische redenen anders over denken.” De N-VA vreest dat de meerderheid de bespreking van de wetsvoorstellen zal blijven uitstellen tot de legislatuur erop zit. 

Na een korte schorsing werd dan toch beslist om de bespreking van de wetsvoorstellen met een maand te verdagen, met de toezegging om dan het advies van de Raad van State te vragen. Bovendien moet de regering tegen dan een wetsontwerp klaar hebben, waarschuwde Marghem. “Anders zal er een groot probleem zijn. Mijn geduld heeft grenzen.”

Aangeboden door onze partners