Industrie over energiekost: “België prijst zich uit de markt”

Febeliec, sectororganisatie voor de industriële grootverbruikers, heeft dinsdag opnieuw aan de alarmbel getrokken over de energiekost in België. Elektriciteit is na de recordprijzen van vorig jaar opnieuw goedkoper geworden, maar toch blijft ons land dit jaar 18 tot 23 procent duurder dan het gemiddelde van de buurlanden. “We zijn België uit de markt aan het prijzen”, verklaarde Febeliec-topman Peter Claes. “De energienorm is gestemd, maar wordt niet toegepast”, hekelde zijn voorzitter Luc Sterckx.

Bron: BELGA

Om de impact te verduidelijken, liet Febeliec getuigenissen horen van twee directeurs van grote bedrijven met verschillende vestigingen in Europa: verpakkingsbedrijf VPK en chemiebedrijf Ineos Inovyn. Beide verklaarden dat nieuwe investeringen steevast naar buitenlandse fabrieken gaan, in plaats van naar België. 

“In het geval van VPK bedraagt het prijsverschil voor elektriciteit -voor een gelijkaardige productie- 20 miljoen euro tussen België en Frankrijk”, illustreerde CEO Pierre Macharis, “en dat op een jaaromzet van 220 miljoen.” Het gaat hier om jobs, om inkomsten voor de sociale zekerheid en zelfs om restwarmte voor de omgeving die ons land op die manier verliest, waarschuwde hij.

Wat kan België doen? In de eerste plaats de kosten voor het transmissienet en de taksen op gelijke hoogte brengen met de buurlanden, klonk het. “De grote verschillen zijn niet langer te verantwoorden”, aldus Sterckx, die ook bezorgd is over mogelijk verdere prijsstijgingen in ons land om de miljardeninvesteringen te dekken.

Daarnaast zou België ook moeten voorzien in een compensatiemechanisme voor de industrie als de elektriciteitsprijs weer gaat stijgen. “In Frankrijk profiteert de industrie van het gereguleerde ARENH-tarief voor hun basisverbruik, Duitsland heeft recentelijk dan weer een “Strompreisbremse” ingevoerd die bedrijven beschermt tegen nieuwe prijsstijgingen”.

Tot slot pleitte Febeliec ook voor voldoende beschikbaarheid van stroom, door te blijven investeren in kernenergie.

Aangeboden door onze partners