Vrouwenvoetbal 1ste nationale Zulte Waregem B

Guan De Smet raakt met beloftenploeg van Essevee niet weg uit degradatiezone: “We moeten de komende weken onszelf belonen”

Amelie Depraetere opende al vroeg de score, maar uiteindelijk verloor Zulte Waregem B toch met 1-2 van Zwevezele.© Bart Vandenbroucke

De beloften van Zulte Waregem gaan de laatste rechte lijn van het seizoen in met vier punten achterstand op de veilige plaatsen. Door het stopzetten van de vrouwenploeg van Zwevezele lijkt Essevee B verzekerd van het behoud, maar coach Guan De Smet wil liever niets aan het toeval overlaten en in de resterende vier wedstrijden zélf de redding afdwingen.

Timmy Vanecke 

Essevee B kreeg in de derby en thuismatch tegen Zwevezele een unieke kans om de kloof met Tienen te verkleinen tot één puntje. Een vroege voorsprong volstond voor de jonge beloftenploeg echter niet om de drie punten thuis te houden: 1-2.

“We speelden een heel sterk openingskwartier waarin we eigenlijk vier open kansen afdwongen, maar zoals zo vaak al dit seizoen ontbrak het ons aan efficiëntie. Als je tegen een ervaren en kwaliteitsvolle ploeg als Zwevezele ook nog slordig bent in het uitverdedigen, dan weet je dat je het deksel op de neus kan krijgen, en dat bleek ook bij de 1-2”, zucht coach Guan De Smet. “Als we onze kansen in die eerste helft verzilveren, gaan we met een voorsprong de rust in en is de kans groot dat we minstens een punt pakken. Hetzelfde verhaal op de vorige speeldag tegen Westerlo, waar we ook met het kleinste verschil verliezen. We troffen daar paal en lat, om dan aan de overzijde veel te gemakkelijke tegengoals te moeten slikken. Westerlo en Zwevezele zijn trouwens ploegen die tegen de top vijf aanleunen, een bewijs dat wij toch wel onder onze waarde geklasseerd staan.”

Zwevezele reddingsboei?

Er resten Essevee nog vier matchen, waaronder een rechtstreeks degradatieduel met Tienen, om het behoud af te dwingen. Al kan de stopzetting van Zwevezele een mogelijke reddingsboei zijn. “Daar mogen we ons zeker niet op blindstaren”, wil Guan De Smet met zijn ploeg liever nog een plaatsje opschuiven in de stand. “We proberen ons al een tijdje niet meer te focussen op de klassering, maar wel op het winnen van matchen. Jammer genoeg is dat de laatste vijf weken niet meer gelukt en dan bevind je je natuurlijk in een benarde positie. Wel merk ik nog altijd heel veel engagement en goesting op de training, en ook de sfeer is ondanks de reeks nederlagen totaal niet aangetast. Belangrijk voor de komende weken is dat we ons nu eindelijk eens belonen, want we voetballen echt wel goed.”

Alles op een rij zetten

Of de 31-jarige Guan De Smet, die in december overnam van Timi Adewusi, ook volgend seizoen de coach is bij Essevee B, is nog niet duidelijk. “De kern zal in elk geval grondig veranderen. Er zitten enkele transfers in de pijplijn en er moet ook gekeken worden of er naast de vertrekkers ook speelsters naar de A-kern kunnen doorgeschoven worden. Zelf moet ik nog eens alles op een rij zetten en beslissen op welke manier ik verder actief blijf in het voetbal.”

Aangeboden door onze partners