Afscheid van volksfiguur Armand (85), die nooit om een grap verlegen zat: “Zelfs na de verhuis zijn ze hem nooit vergeten”

Armand van de beek, hier in zijn geliefde Vosseslag in juli 2007.© jhw

Wemmel / Meise / Vosseslag / De Haan -

Voormalige cafébaas en volksfiguur Armand De Cock, ook wel gekend als Armand van de beek, is overleden. Hij kleurde de gemeente gedurende vele jaren. Zelfs toen hij naar Vosseslag (De Haan) verhuisde, waren ze hem in Wemmel niet vergeten.

Joris Herpol

Armand De Cock is geboren en getogen in Wemmel en was zoon van Leontinne Craenhals, die toen in Wemmel beter bekend was als tinn of Bij Leontin aan de beek. Ze woonde aan de Maalbeek, die gekend was voor overstromingen. Armand leerde zijn echtgenote Berthe Saudemont (92) kennen tijdens een korte loopbaan bij het Nieuwsblad.

Grap

“In 1965 begonnen ze samen hun leven op te bouwen en namen ze het welgekende danscafé De Kursaal in Meise over, dat ze samen zouden uitbaten”, vertelt zoon Leo De Cock. “In 1967 besloten ze het café Lunapark of toen Bij Leontin aan de beek over te nemen. Mijn vader bouwde het café uit tot één van de populairste zaken van Wemmel en omstreken. (lees verder onder de foto)

In 1967 besloten Armand en Leontinne het café Lunapark of toen Bij Leontin aan de beek over te nemen.© if

Armand zat als cafébaas ook niet om een grap verlegen. Als er aan de toog plezier werd gemaakt en er eens een stevige mop werd verteld, dan kon hij gevat uit de hoek komen. “Tja, ik heb geprobeerd hem te civiliseren, maar ’t is geen avance”, zei Armand dan. Als een echtpaar samen op cafébezoek ging in het Lunapark, dan zat Armand niet verlegen om deze uitspraak: “Hoe is het met de liefde? En niet liegen hé….” Daarop volgden meer dan eens blozende kaken.

Cultureel centrum

In een interview vertelde Armand zelf nog dat het Lunapark eigenlijk een cultureel centrum avant la lettre was. Er kwamen tal van verenigingen. Hij was ook een trendsetter bij het oprichten van heel wat sportverenigingen, waar hij dikwijls in het bestuur zat. De meest gekende waren voetbal VO Wemmel, PB Wemmel, wielersport Mireille, de sportvissersclub, biljartclub, vogelclub, volleybalclub, de postzegelverzamelaars, Sint-Wolfgangvrienden met de welgekende jaarlijkse winterbusreizen naar Oostenrijk/Duitsland) en nog veel meer.

“Hij was ook één van de trekkers van de fameuze Supercup”, vertelt Leo. “Dat was een spel zonder grenzen tussen alle sportverenigingen van Wemmel. In 1987 stopte mijn pa met het Lunapark omdat zijn echtgenote met gezondheidsproblemen kampte. Ze verhuisden samen naar Vosseslag (De Haan).”

Vosseslagfeesten

“Maar ook daar zijn de Wemmelaars hen niet vergeten”, zegt gewezen cafébazin Jacqueline Moreau (64) van café Het Glazen Huis. “We vertrokken elk jaar met twee of zelfs drie bussen van Wemmel naar Vosseslag om er de Vosseslagfeesten bij te wonen. Daar was er telkens een hartelijk weerzien met Armand.”

De afscheidsplechtigheid vindt plaats in de aula van het crematorium Blauwe Toren, Zeelaan 2 in Dudzele (Brugge) op zaterdag 1 april om 11 uur. Na de crematie is er de asvertrooiing op de strooiweide ter plaatse.

Aangeboden door onze partners