Werkzaamheidsgraad stijgt bij eerste generatie nieuwkomers, maar daalt bij tweede generatie

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De werkzaamheidsgraad bij de eerste generatie nieuwkomers in Vlaanderen is de voorbije jaren gestegen. Dat blijkt uit de ‘Barometer samenleven’ die Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers liet maken. Bij de tweede generatie daalt het percentage echter.

gjsBron: BELGA

In tien jaar tijd is de werkzaamheidsgraad van personen met een herkomst van buiten Europa van de eerste generatie gestegen met 9,6 procent. In diezelfde periode was de stijging bij mensen van Belgische herkomst 4,4 procent.

Bij de tweede generatie is een ander beeld te zien. Daar stabiliseert de werkzaamheidsgraad sinds 2019, om in 2021 te beginnen dalen. Het percentage liep terug tot 61,7 procent, tegenover 78,2 procent voor mensen met een Belgische achtergrond.

In totaal zijn er nu 238.000 mensen van niet-Belgische herkomst meer aan de slag dan tien jaar geleden.

De barometer laat voorts zien dat de schoolse achterstand van leerlingen met een buitenlandse achtergrond blijft dalen. In 2013 liep nog 38,8 procent van de leerlingen met een andere thuistaal minstens één jaar schoolse achterstand op. In 2021 was dat gedaald tot 26,3 procent.

Aangeboden door onze partners