Europese onderhandelaars leggen streefcijfers voor uitrol laadpalen vast
© Getty Images
Tegen 2026 moeten de bestuurders van elektrische auto’s op de belangrijkste Europese verkeersassen om de zestig kilometer hun voertuig kunnen opladen. Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en het Zweedse EU-voorzitterschap een politiek akkoord bereikt.
De nieuwe verordening over de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen bevat bindende streefcijfers voor laadstations en waterstoftankstations, maar ook voor walstroom in de havens en stroomvoorziening voor stilstaande vliegtuigen.
Voldoende infrastructuur
De wetgeving moet mee garanderen dat de transitie naar uitstootvrij vervoer omkaderd wordt met voldoende infrastructuur. “Het aantal elektrische auto’s is sinds 2016 verzeventienvoudigd, maar het aantal laadstations slechts verzesvoudigd”, zo stelde het Duitse Europarlementslid Ismail Ertug (SPD/S&D) vast.
LEES OOK. EU-lidstaten keuren verbod goed op nieuwe wagens met verbrandingsmotor vanaf 2035
De verordening stelt dat er voor elke in een land geregistreerde elektrische auto op batterijen moet worden voorzien in een laadvermogen van 1,3 kW, geleverd door openbaar toegankelijke infrastructuur. Langs het zogenaamde trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) moet er tegen 2026 elke 60 kilometer een laadstation van minstens 150 kW te vinden zijn.
Tegen 2030
Voor zware bedrijfsvoertuigen met een laadvermogen van 350 kW wordt het streefcijfer op het TEN-T in eerste instantie om de 100 kilometer gelegd, met een volledige dekking van het netwerk tegen 2030. Tegen dan moet er ook om de 200 kilometer waterstoftankinfrastructuur voor auto’s en vrachtwagens worden uitgerold. “De burger zal geen reden meer hebben om bezorgd te zijn over het vinden van laadstations”, verzekerde de Zweedse minister Andreas Carlson.
LEES OOK. Kamercommissie zet licht op groen voor “warmtepompnorm”
De verordening maakt deel uit van Fit for 55, het pakket wetgeving dat de Europese Unie in staat moet stellen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, met een vermindering van de uitstoot met 55 procent tegen 2030 als eerste etappe. De tekst moet nog de definitieve goedkeuring krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement.
Vier doden nadat toeristenboot zinkt op Lago Maggiore in Italië
Kiev voor tweede nacht op rij aangevallen met raketten en drones: “Meer dan 40 luchtdoelen gedetecteerd en vernield”
Mauro (3) heeft een zeldzame spierziekte, en het enige medicijn kost 2.500 euro per dag: “We hopen dat er zicht komt op erkenning in België”
Een gemoedelijke zomerdag aan de Blaarmeersen, tot de vlam in de pan sloeg om een paar blote borsten
Man gijzelt zijn gezin urenlang in Schoten: speciale eenheden arresteren verdachte