Duitse minister wil meer vaart achter globale energietransitie

© EPA-EFE

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock vraagt grote industrielanden om meer vaart te zetten achter de globale overgang naar hernieuwbare energie. “De tijd dringt”, zei ze dinsdag bij de opening van een internationale energietop in Berlijn.

gjsBron: BELGA

Baerbock, van de Duitse groenen, benadrukt dat grote industrielanden een belangrijke verantwoordelijkheid hebben bij het afscheid van fossiele brandstoffen. 

Die overstap is volgens haar niet enkel een kwestie van milieu, maar ook van veiligheid. Daarbij verwijst de minister naar de invasie van Oekraïne die zorgde dat Duitsland een einde heeft gemaakt aan zijn afhankelijkheid van Russisch gas. Ook de afhankelijkheid in het westen van China kwam aan bod.

Ministers en hooggeplaatste delegaties van meer dan zestig landen zitten de komende twee dagen in Berlijn samen met vertegenwoordigers van bedrijven, wetenschap en burgerbewegingen voor de Energy Transition Dialogue. Duitsland plant er de ondertekening van verschillende bilaterale akkoorden over klimaat en energie met partnerlanden als Chili, Zuid-Afrika en Oekraïne.

Aangeboden door onze partners