Vier West-Vlaamse internaten voor buitengewoon onderwijs krijgen samen 3,3 miljoen euro subsidies, en vooral één school valt op

Ook Huis aan Zee in De Haan - sinds dit jaar ‘Nest’ - krijgt subsidies.© IF

De Haan/Kortrijk/Kuurne/Koksijde -

Vier internaten voor leerlingen met bijzondere zorgnoden in onze provincie krijgen in totaal 3,3 miljoen euro subsidies van Hilde Crevits (CD&V), minister van Welzijn.

Junior Verbeeke

Het gaat enerzijds om internaten met permanente openstelling (IPO) die verblijf bieden op schooldagen en schoolvrije dagen, en anderzijds om medisch pedagogisch instituten (MPI) van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), die verbonden zijn aan een school voor buitengewoon onderwijs. In afwachting van hun officiële erkenning als welzijnsvoorziening voorziet de Vlaamse Regering via deze eerste subsidie al een flinke opstap.

Doorlichting

In totaal gaat het om 3,3 miljoen euro, en dat bedrag wordt verdeeld onder De Steiger (Koksijde), Pottelberg (Kortrijk), Kastor (Kuurne) en Huis aan Zee (De Haan). Vooral die laatste naam valt op: daar werden in september 2022 een aantal hervormingen doorgevoerd, nadat een doorlichting ernstige tekortkomingen aan het licht bracht. Er werd ook voor de nieuwe naam ‘Nest’ gekozen.

LEES OOK. Vlaamse inspectiediensten gaan ‘Huis aan Zee’ in De Haan doorlichten

“Kinderen verdienen nú de best mogelijke zorgen”, aldus Crevits. “Daarom hebben we niet gewacht tot volgend schooljaar, wanneer de erkenning in Welzijn definitief zal ingaan.”

Aangeboden door onze partners