Oppositie kritisch over kostprijs digitaal kunstwerk boven nieuwe podiumkunstenzaal

© if

Een digitaal kunstwerk bovenaan de nieuwe podiumkunstenzaal in Leuven zal 280.000 euro kosten. Dat blijkt maandagavond uit de gemeenteraad van Leuven. De oppositie uitte kritiek op de kostprijs.

Bron: BELGA

De podiumkunstenzaal komt op de site van het vroegere Sint-Pietersziekenhuis, dat intussen afgebroken is, aan de Brusselsestraat in het centrum van de stad. Het nieuwe gebouw herbergt verschillende ruimtes en zalen voor concerten, voorstellingen en congressen, en heeft een dakterras en een tuin. De kostprijs voor het project is al meermaals naar boven bijgesteld, en wordt op dit moment geraamd op minstens 80 miljoen euro. 

De N-VA-fractie heeft zich tijdens vorige gemeenteraden al kritisch uitgelaten over die kostprijs, en deed dat maandagavond opnieuw. “Het idee om een nieuwe podiumkunstenzaal te bouwen vinden we an sich goed, maar we zijn niet tevreden over de locatie en de hoge kostprijs”, zei raadslid Katelijne Dedeurwaerder. “Het bedrag dat gespendeerd wordt aan dit digitaal kunstwerk hangt samen met de 1 procent-regel voor kunst in publieke gebouwen. Hoe meer het publiek gebouw kost, hoe meer het kunstwerk dus zal kosten. Daar stellen wij ons ernstige vragen bij.” 

In begroting

Volgens schepen van Kunst en Cultuur Bert Cornillie (Vooruit) hangt de 1 procent-regel samen met de gefaseerde bouw van de zaal. “De 1 procent die we aan de kunst zullen besteden, valt dus op een gedeelte van het gebouw. Alleszins zijn de budgetten voorzien in de stadsbegroting: het kunstwerk wordt daarvan betaald. Er stelt zich dus geen probleem qua kostprijs.”

De gunningswijze en -voorwaarden om een team te kiezen dat het kunstwerk zal ontwerpen, werden maandagavond goedgekeurd. De N-VA- en Vlaams Belang-fracties onthielden zich.

Aangeboden door onze partners