Franse auteur Houellebecq verliest zaak over Nederlandse film die hij als “lasterlijk” bestempelt

© PHOTOPQR/LE PARISIEN/MAXPPP

De beroemde Franse auteur Michel Houellebecq, onder meer bekend van Elementaire deeltjes, heeft opnieuw een rechtszaak tegen het Nederlandse kunstcollectief KIRAC verloren. KIRAC draaide een seksfilm met Houellebecq in de hoofdrol, maar de schrijver gaat niet meer akkoord met het vrijgeven van de beelden. De rechtbank in Amsterdam gaf de spraakmakende schrijver geen gelijk.

gjsBron: BELGA

De auteur stapte eerder al naar een Franse rechter, maar die oordeelde dat de film ‘KIRAC 27’ zijn privacy niet schond. Houellebecq moest een kleine schadevergoeding betalen aan filmmaker Stefan Ruitenbeek.

Houellebecq wilde de film, die door sommige media als porno wordt bestempeld, laten verbieden nadat hij de trailer ervan had gezien. De trailer toont de schrijver onder meer als hij zonder shirt in bed een jonge vrouw kust. Op basis van die trailer noemde hij de film “lasterlijk” en “een explosie van geweld”. In de trailer vertelt Ruitenbeek dat Houellebecq hem had geschreven dat zijn huwelijksreis naar Marokko was geannuleerd uit vrees voor een ontvoering door moslimextremisten, terwijl zijn vrouw een maand bezig was geweest “om vanuit Parijs de prostituees alvast te regelen”.

Depressief

In de Amsterdamse zaak stelde de schrijver vervolgens dat het contract dat KIRAC met hem sloot niet voldeed. Zo was hij ten tijde van de ondertekening depressief en bovendien was het volgens hem midden in de nacht toen het contract in beschonken toestand werd getekend. Maar het is volgens de rechter “niet te begrijpen waarom Houellebecq wel heeft meegedaan aan de opnames als hij de overeenkomst echt problematisch vond”. Tussen de contractsluiting en het begin van de opnames van de film zat volgens de rechter bovendien “genoeg tijd om terug te komen op de inhoud van de overeenkomst en, als dat niet tot een oplossing zou leiden, te beslissen zijn medewerking te weigeren”.

Via advocaat Christiaan Alberdingk Thijm laat KIRAC weten dat het de bedoeling is “om een kunstfilm te maken, waarin het niet altijd duidelijk is wat feit is en fictie. Het zou bijvoorbeeld voor de kijker onduidelijk zijn of het echt Houellebecq is die seks heeft.” Filmmaker Ruitenbeek zegt “opgelucht” te zijn over de uitspraak. “Het is altijd mijn bedoeling geweest een integer portret te maken. Hopelijk kan Michel zich vinden in het resultaat.” 

KIRAC liet eerder weten dat de publicatie van de hele film, die oorspronkelijk gepland stond voor 11 maart, als gevolg van de rechtszaken is uitgesteld.

Aangeboden door onze partners