Update voor centrale dispatching brandweer die nog altijd extra vrijwilligers zoekt

In 2022 werden er vanuit de dispatching welgeteld 24.454 interventies gecoördineerd.© Bas De Wilde

Kortrijk -

De 40 jaar oude dispatchingruimte in de Kortrijkse brandweerkazerne kreeg een update ter waarde van 200.000 euro. Met een ploeg van zes vaste medewerkers worden alle oproepen in de hulpverleningszone, voor brandweer en ambulance, verwerkt, gestuurd en gecoördineerd. In 2022 werden er welgeteld 24.454 interventies gecoördineerd.

Bas De Wilde

“Dispatcher zijn, is soms best een pittige job”, zegt majoor Philip Stichelbaut, die de renovatie van de dispatching heeft begeleid. “Daarom was die investering ook nodig. Er kwam ergonomisch meubilair, een verregaande digitalisering en het radio- en telefoonverkeer werd gebundeld in één systeem.”

Met het nieuwe oproepsysteem, dat volledig digitaal werkt, kan de dispatcher eenvoudiger extra middelen laten inzetten bij een grootschalige interventie zoals een industriebrand. Het komt de snelheid ten goede, “zoals bij storm of wateroverlast waar we veel interventies in korte tijd binnenkrijgen”.

Beter overzicht houden

“Met de nieuwe software kunnen we beter het overzicht houden en via digitale weg de interventies aan de lokale posten doorspelen”, zegt Stichelbaut. “Het komt de dienstverlening voor de burger alleen maar ten goede.”

De hulpverleningszone Fluvia telt zeshonderd vrijwilligers en honderd beroepsbrandweerlui. Met Kom bij de Brandweer start nu een campagne met een reeks infomomenten voor nieuwe vrijwilligers. “Op 20 april leggen 22 nieuwe brandweermensen na een opleiding van drie jaar de eed af in kazerne Belgiek”, zegt zonecommandant Olivier Dorme. “Het gaat om twintig mannen en twee vrouwen.”

Iedereen kan starten bij de brandweer, op voorwaarde dat je een federaal geschiktheidsattest behaalt.

Wie interesse heeft: er volgen nog zes infomomenten, alle info vind je op www.kombijdebrandweer.be.

Aangeboden door onze partners