Alleenstaande Oekraïense vader twee jaar naar strafkamp voor tekening met anti-Russische boodschap die dochter maakte

In Rusland is dinsdag een alleenstaande vader veroordeeld tot twee jaar in een strafkamp nadat zijn dochter een kritische tekening maakte over de oorlog in Oekraïne. De man zou op de vlucht zijn.

gjsBron: BELGA

De 54-jarige Aleksej Moskaljov stond officieel terecht voor berichten op sociale media, waarin hij meermaals kritiek zou hebben geuit op de Russische invasie. Zelf beweert hij dat anderen zijn computer zonder zijn medeweten hebben gebruikt.

LEES OOK. Russisch meisje (13) moet naar weeshuis na tekening over de oorlog, papa riskeert 3 jaar cel

Moskaljov kwam een jaar geleden voor het eerst onder vuur te liggen nadat zijn dochter van twaalf een tekening had gemaakt op school. Toen de leerkracht aan de klas vroeg om iets te maken ter ondersteuning van de Russische troepen, zou zij een moeder met kind, omringd door raketten en bommen, hebben getekend met de leuzen “nee tegen de oorlog” en “eer aan Oekraïne”. De school belde de politie en de vader werd beboet.

Huisarrest

In de winter werd het onderzoek opnieuw opgestart. Moskaljov werd onder huisarrest geplaatst, maar wist te vluchten voor de uitspraak van het vonnis. Er zou applaus hebben geklonken in de rechtszaal toen het nieuws van zijn ontsnapping bekend werd.

Onafhankelijke media hadden het over een schijnproces zonder bewijs. Volgens Kremlin-criticus Michail Chodorkovski gebruikt de staat de vader om een kind te straffen dat niet vervolgd kan worden vanwege haar leeftijd. Eerder deze maand werd het meisje van nu dertien jaar oud ondergebracht in een kindertehuis.

Aangeboden door onze partners