Rechtszaak rond geluidsoverlast aan Weyneshof uitgesteld: “Vergunning is wel afgeleverd, maar kijken uit naar alternatieven”

Er komen jaarlijks meer dan tienduizend kinderen naar het Weyneshof.© Erik Van Eycken

Rijmenam -

Of de klagende buurman die in eerste aanleg van de rechter gelijk kreeg ook zijn slag in beroep slaat, weten we pas op 19 juni, drie maanden later dan beloofd. Zeker tot dan blijft het hindernissenparcours op het Weyneshof in Rijmenam (Bonheiden) potdicht waardoor schoolsportvereniging MOEV er geen gebruik van kan maken. “Voor ons een heel slechte zaak”, luidt het bij MOEV.

Erik Van Eycken

Een tweetal maanden geleden diende een buur van het Weyneshof een klacht in omdat hij last zou hebben van lawaaihinder. Nadat de man ook lucht had gekregen van het ontbreken van een omgevingsvergunning voor het hindernissenparcours dat er al sinds 1990 staat, kreeg hij van de rechter in eerste instantie gelijk. Dat betekent dat het hindernissenparcours voorlopig niet meer mag worden gebruikt.

Een domper op de feestvreugde voor MOEV, maar ook voor vzw Weyneshof dat zijn belangrijkste huurder moet teleurstellen. De omgevingsvergunning werd inmiddels door de gemeente Bonheiden afgeleverd. “Aan onze kant hebben we niet stil gezeten. De vergunning is afgeleverd, nu is het wachten op de rechtszaak”, zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30).

Of de klacht van de buurman gegrond blijkt, wordt duidelijk op 19 juni.© Erik Van Eycken

Drie maanden

MOEV tekende beroep aan. Toch leeft het voorlopig nog in onzekerheid. Terwijl de uitspraak tegen 24 maart werd verwacht, wordt de zaak door ziekte op de rechtbank pas bepleit op 19 juni. “Goed dat de omgevingsvergunning werd afgeleverd, maar eigenlijk staan we nog geen stap verder. We moeten nog minstens drie maanden wachten alvorens we definitief weten of we onze schoolsportwerking op het Weyneshof kunnen voortzetten. Na de paasvakantie, dus over drie weken, start onze werking op. Dat kan dus niet in het Weyneshof. We zijn genoodzaakt, ook al is het hopelijk voor een korte periode, onze duizenden kinderen elders onder te brengen”, klinkt het bij de teleurgestelde organisatie.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor zowel MOEV als Het Weyneshof.© Erik Van Eycken

 

Financiële gevolgen 

Krijgt de buurman ook in beroep gelijk, dan heeft dit ernstige financiële gevolgen voor vzw Weyneshof. MOEV is dan wel eigenaar van het hindernissenparcours, toch dient de organisatie huurgeld te betalen aan vzw Weyneshof. “Ook zonder het hindernissenparcours kan MOEV starten met een ander soort van schoolkampen. We hopen nu dat de buurman de omgevingsvergunning vooral niet contesteert”, zegt secretaris van vzw Weyneshof Michaël Vloeberghs.

Michaël Vloeberghs, secretaris van vzw Weyneshof, hoopt dit jaar geen verlies te maken.© RR

Voorbereidingen

Ondanks de tegenslagen is vzw Weyneshof momenteel volop bezig met de voorbereidingen voor de zomervakantie. “Op zich al geen simpele klus, want we houden er ook rekening mee dat de werkzaamheden op de Weynesbaan misschien nog niet rond zijn. Dat heeft gevolgen voor het busvervoer. Juridisch proberen we alles onder de knie te krijgen en we praten veel met MOEV en de gemeente om op de hoogte te blijven. Ondanks het juridische geharrewar, hopen we eind van dit jaar geen verlies te maken”, zegt Michaël.

Aangeboden door onze partners