Arsenaalsite krijgt (tijdelijk) nieuwe bewoners: “Springplank voor dak- en thuislozen”

© David Van Hecke

Gentbrugge -

Binnenkort komen op de Arsenaalsite drie tijdelijke woningen voor dak- en thuislozen. Met het project wil de maatschappelijke organisatie Saamo Gent hen een kwalitatief dak boven het hoofd bieden en verder begeleiden. Het experiment moet tegelijk nuttige info opleveren voor toekomstige initiatieven.

Fien Lakiere

Bijna tweeduizend. Zo veel dak- en thuislozen zouden er volgens een telling uit 2021 zijn in Gent. Naar aanleiding daarvan start de Gentse organisatie Saamo met een nieuw project op een opvallende locatie: de Arsenaalsite in Gentbrugge. Het enorme terrein staat al jaren leeg, maar krijgt vanaf dit voorjaar een tijdelijke invulling. En ook drie alleenstaande dak- en thuislozen zullen er binnenkort tijdelijk onderdak vinden.

LEES OOK. Na vier jaar leegstand gaat de Arsenaalsite eindelijk open: “Al een stuk teruggeven aan de Gentenaars”

“We gaan er drie verschillende types van woonunits zetten, zoals een klassieke container en een tiny house”, zegt Gilles Guillaume van Saamo. “Die units worden bescheiden, maar efficiënt ingericht. Daarnaast zorgen we voor een gemeenschappelijke ruimte, onder andere voor een wasmachine en om bewonersvergaderingen te organiseren.”

Springplank

De drie bewoners zullen er begeleiding op maat krijgen, bijvoorbeeld voor papierwerk of gezondheidsproblemen. “Het moet een springplank zijn om dak- en thuislozen vanuit een precaire situatie naar een vaste woonst te laten evolueren”, zegt Guillaume. “Het is de bedoeling dat mensen zo doorstromen en er telkens plekjes vrijkomen.”

Tijdens het hele proces wordt samengewerkt met andere organisaties en stadsdiensten, ook om te beslissen wie er mag wonen. Het kan gaan om mensen die letterlijk op straat leven, maar evengoed om iemand die momenteel van zetel naar zetel leeft of moet vertrekken uit een onbewoonbaar verklaarde woning.

“Om hen voor te bereiden, brengen we hen opnieuw woonvaardigheden en gewoontes bij, zoals elke maand huur betalen”, zegt Guillaume. “Dat bedrag zal maximaal een derde van hun inkomen zijn. Daarvan gebruiken we de helft voor de kosten, en de andere helft om te sparen voor de bewoner. Het gespaarde bedrag kunnen ze later gebruiken om hun huurwaarborg mee te betalen.” (lees verder onder foto)

De huisjes komen tussen twee loodsen op het terrein.© Saamo Gent

Onderzoek experiment

Ook de UGent en Hogent spelen een rol in het woonproject. “Aangezien we willen experimenteren om het woonaanbod in Gent op een creatieve manier uit te breiden, wordt elke stap onderzocht”, zegt Guillaume. “Zo werd ons hele proces al gemonitord en zullen de bewoners worden bevraagd. Het gaat onder andere over de doelgroep en de selectieprocedure, de locatie, het soort woningen en de begeleiding. We willen uiteindelijk aanbevelingen doen voor het beleid en toekomstige initiatieven.”

Het project loopt al zeker tot 2025, maar kan eventueel een vervolg krijgen binnen andere tijdelijke invullingen. “We hebben een vergunning en leggen momenteel de nutsvoorzieningen aan”, zegt Guillaume. “Het is de bedoeling om nog voor de zomer te starten.”

Aangeboden door onze partners