Wekelijkse markt in Leest gaat tijdens paasvakantie van start: “Op termijn ook in andere dorpen”

De wekelijkse markt in Mechelen krijgt een zusje in deelgemeente Leest.© Dirk Vertommen

Leest, Heffen, Hombeek, Muizen, Walem -

De kogel is door de kerk. Er komt een wekelijkse markt in Leest (Mechelen). De eerste vindt plaats tijdens de paasvakantie op donderdag 13 april. Vijf marktkramers zijn geselecteerd om er aan deel te nemen.

Sven Van Haezendonck

Samen met Markt, de vereniging van de marktkramers, ging de stad op zoek naar mogelijkheden om het marktaanbod te vergroten in de dorpen. Dat is gelukt. Vanaf de tweede week van de paasvakantie kan je iedere donderdag op het dorpsplein van Leest terecht voor een wekelijkse markt, telkens van 14 tot 18u.

“Markta koos voor Leest omdat alle faciliteiten er aanwezig zijn om een markt te kunnen organiseren”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie. Dertien marktkramers stelden zich kandidaat. “Daaruit hebben we een gevarieerd aanbod samengesteld. We hebben voorrang gegeven aan ondernemers met ambachtelijke en lokale producten”, legt Geypen uit.

De stad wilde ook directe concurrentie voorkomen met handelaars uit de buurt. Op het dorpsplein komen er vijf marktkramen te staan. Rudi Andries uit Hombeek met vlees(waren), kip aan ’t spit van De Rijdende Kip, Luc Verbruggen met een lokaal aanbod van groenten en fruit, Cakes & cookies met onder meer artisanaal gebak, koekjes en brood en Kwizin Mechelen dat quiches verkoopt.

Van de boer

Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), sinds kort schepen van Landbouw, opperde het idee om er een boerenmarkt van te maken. De oproep bleef niet zonder gevolg. “Er zal een groot marktkraam van liefst zeventien meter lang staan met verse groenten en fruit die afkomstig zijn van het Hombeeks plateau. Hij gaat langs bij onze lokale landbouwers en verkoopt hun producten door”, vertelt Orlians.

Als het van de stad afhangt, blijft het niet bij dit ene nieuwe initiatief. “We zijn er voorstander van om op termijn ook in andere dorpen zoals Heffen een wekelijkse markt te organiseren”, zegt Geypen. (svh)

Aangeboden door onze partners