De Gentse verkeerslichten werden er jaren geregeld, nu kan je er bureau huren met zicht op water: ‘Pentagon’ wordt coworking space

Wietse Van Daele en Christophe Noelmans in de lichtrijke coworking space, waar vroeger de Gentse verkeerslichten bediend werden.© David Van Hecke

Gent -

Waar vroeger de verkeerslichten van Gent bediend werden, kan je nu een rustige coworking space en repetitieruimte voor bands afhuren. Wietse Van Daele (37) en Christophe Noelmans (42) toverden het verkeerscentrum in het Pentagon op de Tolhuiskaai om tot een rustgevende ruimte vol planten en licht.

Lotte Ruysschaert

Wie graag een werkruimte wil in de buurt van Gent centrum, maar ook houdt van rust, vindt misschien wel de ideale locatie in het gebouw op de Tolhuiskaai. De eerste verdieping van het Pentagon is volledig omgeven door ramen. Daar is nu ruimte voor twaalf ondernemers.

“Hier is een ontkoppeling van de stad. Je voelt veel minder drukte doordat het gebouw op een eiland staat en dus volledig is omringd door water. Dat kabbelende water geeft rust”, vertelt Van Daele.

Hij huurde al enkele jaren een loods op het eiland, naast het Pentagon. Toen het voormalig kantoor van het Agentschap Wegen en Verkeer vrijkwam, vroeg de eigenaar of Van Daele niet geïnteresseerd was om er iets mee te doen.

“Toen hebben Christophe en ik besloten om er samen iets mee te doen. Hij is verantwoordelijk voor de coworking space op de eerste verdieping, en ik heb van het gelijkvloers een repetitieruimte voor muzikanten gemaakt”, zegt Van Daele.

Betaalbare repetitieruimtes

Repetitieruimtes zijn niet nieuw voor hem, want met Oort vzw richtte hij vijf jaar geleden al een vzw op die muzikanten de mogelijkheid biedt om betaalbare repetitieruimtes te huren. Ook de repetitieruimte in het Pentagon maakt daar deel van uit. Voor een halve dag huur betaal je 40 euro, en voor een hele maand 170 euro. Naast de nieuwe repetitieruimte is ook de Oort-bus iets nieuw: een tourbus die bands kunnen huren. (lees verder onder de foto)

Het gebouw waar de coworking space en repetitieruimte zich bevinden, wordt ook wel het Pentagon genoemd.© David Van Hecke

De combinatie van een repetitielokaal onder een coworking space is mogelijk, doordat de uren verdeeld worden. Overdag kunnen ondernemers er in alle rust werken, en vanaf 18 uur zijn muzikanten welkom op het gelijkvloers. Het gebouw konden ze inrichten met steun van de Stad.

Noelmans beheert de coworking spaces, maar daarnaast is hij ook aan de slag als imker met Bees & You. “In de coworking space mikken we op ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, net zoals hij. Het is een heel lichtrijke ruimte met veel planten.” Een werkplaats huren kost 25 euro per dag of 270 euro per maand. Daarvoor krijg je een extra beeldscherm, locker, koffie, water, thee en het gebruik van een ingerichte keuken.

Het duo wil ook evenementen in het gebouw organiseren, maar enkel als die in de buurt passen. “Samen met de buren van Oyo Architects willen we nadenken over hoe we ontmoeting op het eiland kunnen creëren.”

INFO: Tolhuiskaai 1, 9000 Gent. Instagram. Mailen kan naar christophe@beesandyou.be voor de coworking space en oortstudio.be@gmail.com voor vragen over de repetitieruimtes en tourbus.

Aangeboden door onze partners