Elise (42) verhuist voor de liefde naar Frankrijk en opent er eigen boekenwinkel: “Buurtbewoners hadden nood aan cultuur”

Elise Martens in haar boekenwinkel in Frankrijk.© if

GENT / LAMBESC -

Dat Frans de taal van de liefde is, kan Elise Martens (42) alleen maar beamen. Martens verhuisde tien jaar geleden samen met haar Franse echtgenoot naar Frankrijk en opende afgelopen week boekenwinkel ZaïZaï in het dorpje Lambesc.

Laura Moens

“Ik leerde mijn man kennen in Brussel, maar hij wou niet in België blijven wonen”, vertelt Elise Martens. “Dus besloten we naar Frankrijk te verhuizen.” De twee woonden even in Evian, maar zijn uiteindelijk in 2016 met hun twee kinderen naar Lambesc verhuisd, een dorp ten noordwesten van Aix-en-Provence.

Daar, in het historische centrum, opende Martens anderhalve week geleden haar eigen boekenwinkel. ZaïZaï was meer dan welkom, want de buurtbewoners snakten naar wat cultuur. “Er was weinig aanbod in Lambesc”, vertelt ze. “Je moest een halfuur naar de grote stad rijden om een boekenwinkel te vinden.”

Ontmoetingsplaats

ZaïZaï viel bij de opening meteen in de smaak. “De eerste dagen waren een enorm succes. Er kwam veel volk over de vloer”, zegt Martens. En er is voor elk wat wils: romans, kinderboeken, kookboeken, strips … Maar ZaïZaï is meer dan een gewone boekenwinkel. Het moet een culturele ontmoetingsplaats worden. (lees verder onder de foto)

De boekenwinkel moet ook een ontmoetingsplaats worden.© if

De winkel bestaat uit twee ruimtes. De kleinere zaal is waar de kinderboeken en strips staan. “Ik heb die ingericht op maat van de allerkleinsten. Ik wil dat zij zich op hun gemak voelen en er rustig tijd kunnen doorbrengen”, vertelt de zaakvoerster. “In de andere ruimte vind je allerlei andere boeken en essays, vooral Franstalig, maar ook vertaalde stukken.”

Gent

Maar waarom nu een eigen boekenwinkel? “Mensen hebben me dat vaker gevraagd. En ga jij dat wel kunnen, zeiden ze dan.” Maar door haar studies kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Gent kreeg Martens de smaak snel te pakken. “Ik kreeg toen veel kunst- en literatuurvakken. En zo’n toffe boekenzaak als Paard Van Troje op de Kouter in Gent heeft me altijd aangesproken.”

Dat Martens haar Gentse roots niet is vergeten, wordt meteen duidelijk door de boekvoorstelling van de Frans-Gentse auteur Noëlle Michel. Die stelt binnenkort haar boek Demain les ombres in ZaïZaï voor: een verhaal over Neanderthalers dat zich deels afspeelt in Gent.

Autoroute du soleil

Lambesc is een dorp dat naast de autoroute du soleil ligt, de drukke noord-zuidroute van Parijs naar Marseille, enorm populair bij toeristen. Wie dus van plan is om deze zomer zuidwaarts te trekken, heeft er een mogelijke culturele tussenstop bij.

INFO: librairiezaizai

Aangeboden door onze partners