RECENSIE. ‘Het intieme leven’ van Niccoló Ammaniti: Het geheim van de mooiste vrouw ter wereld ***

© Lebowski

Na jarenlange romanstilte is de Italiaanse literaire ster Niccoló Ammaniti terug met een boek waarin hij de actuele Italiaanse maatschappij over de knie legt.

Jo De Ruyck

Het reilen en zeilen in de achterkamers van de politiek, de schijn van macht, jeugd en schoonheid, de leugens van de sociale media: Ammaniti zet er genadeloos het mes in. Hij doet dat via ene Maria Cristina Palma, vrouw van de Italiaanse premier en uitgeroepen tot mooiste vrouw ter wereld. Hoewel ze een keurig – maar door haar entourage geregisseerd – luizenleventje leidt, heeft Maria Cristina in haar verleden enkele tragedies meegemaakt en die komen opnieuw naar boven wanneer er een louche figuur uit haar verleden opduikt.

Door Het intieme leven lopen twee rode draden: aan de ene kant het tv-interview dat de vrouw overweegt te geven, aan de andere kant de chantage rond een compromitterende video. Beide verweeft de auteur in een donkere, beeldrijke tragikomedie die de lezer uiteindelijk ook een spiegel voorhoudt. Maria Cristina, aanbeden maar ook verguisd, staat misschien niet zo ver af van ons allemaal.

‘Het intieme leven’Niccoló Ammaniti335 blz, Lebowksi

Aangeboden door onze partners