Zweden en Finland worden bij NAVO-toetreding “legitieme doelwitten” voor Moskou

Russisch ambassadeur Viktor Tatarintsev.© BELGAIMAGE

Finland en Zweden worden “legitieme doelwitten” voor Russische “vergeldingsacties” zodra ze toetreden tot de NAVO. Daarvoor waarschuwde de Russische ambassadeur in Stockholm dinsdag.

mtmBron: BELGA

“Na de toetreding van Finland en Zweden zal de totale lengte van Ruslands grenzen met de NAVO bijna verdubbelen”, aldus ambassadeur Viktor Tatarintsev in een verklaring op de website van het Russische ministerie in Zweden.

 “Als iemand nog steeds denkt dat dit de veiligheid van Europa op een of andere manier zal verbeteren, wees er dan maar zeker van dat de nieuwe leden van het vijandige blok een legitiem doelwit zullen worden voor Russische vergeldingsmaatregelen, ook van militaire aard”, klinkt het verder. 

Turkije

De aanvragen tot NAVO-toetreding van beide landen zijn een direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Finland wacht enkel nog op de door president Recep Tayyip Erdogan beloofde Turkse ratificatie om toe te treden tot het militaire bondgenootschap. De aanvraag van Zweden is dan weer op een diplomatiek kruispunt beland, na een veto van Ankara en een vertraging van de ratificatie door Hongarije.

Aangeboden door onze partners