‘Berlijnse Muur’ langs fietspad eiste al drie dode reeën: “Die arme dieren lopen zich gewoon vast, gruwelijk”

De grote bloedvlek is afkomstig van een ree.© rr

Schilde/Wijnegem -

De voorbije twee weken vonden drie reeën de dood bij een poging om de Houtlaan (N12) over te steken op de grens van Wijnegem en Schilde. “Vroeger was dat ook gevaarlijk, maar sinds die ‘Berlijnse Muur’ er staat langs de baan, maken deze en andere dieren helemaal geen kans meer”, aldus Philippe Verschueren.

Jan Auman

Het gemeenteraadslid van Open VLD in Schilde stelde de perverse neveneffecten van de anderhalve meter hoge betonnen veiligheidsbuffer, die het Agentschap Wegen en Verkeer vorig jaar plaatste tussen rijweg en vernieuwd fietspad, onlangs nog aan de kaak in de gemeenteraad. Verschuerens woorden over de gevaarlijke hindernis voor het wild, dat in deze grensregio tussen Schilde en Wijnegem nog in groten getale rondloopt, bleken profetisch te zijn.

LEES OOK. Onenigheid rond ‘Berlijnse Muur’ langs nieuw fietspad: “Levensgevaarlijk”

“Ik word sinds mijn aanklacht geregeld gebeld door buurtbewoners die met eigen ogen vaststellen dat het aantal kadavers van hazen en konijnen in de lange strook met de betonnen muur stilaan niet meer te tellen is. Vanochtend ben ik na een nieuw telefoontje zelf meteen gaan kijken en heb er de – volgens een betrouwbare bron – derde dode ree zien liggen en gefotografeerd”, vertelt Philippe Verschueren. (Lees verder onder de foto)

Philippe Verschueren.© RR

Gruwelijk

De gruwelijkste foto’s besparen we u. Maar op de wel geselecteerde beelden is goed te zien hoe het kadaver in de struiken ligt in de bewuste strook en dat de hoge betonnen wand vol bloed hangt.

“Ik was er natuurlijk zelf niet bij, maar mijn hypothese is dat dit arme dier zich heeft vastgelopen op de ‘Berlijnse Muur’. Vervolgens werd het aangereden door een automobilist die op dit stuk nu zelfs niet meer kan uitwijken. Wie het kadaver vervolgens over de muur heen heeft getild – de chauffeur of de hulpdiensten – weet ik niet. Het verklaart wel de bloedsporen aan de zijkant.” (Lees verder onder de foto)

Het door Philippe Verschueren gefotografeerde en door anderen aan de kant gelegde kadaver van het doodgereden ree, bij de hoge betonnen buffer.© RR

Openingen

Volgens Philippe Verschueren staat de score intussen op drie dode reeën. “En dan tel ik alleen die mee die de voorbije twee weken op deze manier om het leven kwamen. Dat is toch hallucinant”, aldus het gemeenteraadslid.

“Ik herhaal mijn oproep aan het Agentschap Wegen en Verkeer om deze toestand dringend te herbekijken. Als die muur zo nodig moet blijven staan, voorzie dan toch tenminste openingen zodat reeën en andere dieren een uitweg hebben. Ook mensen met autopech dreigen trouwens hetzelfde lot te ondergaan. Van mij mag die ‘Berlijnse Muur’ zeker weg. Het ziet er trouwens ook niet uit in deze groene omgeving.”

Bij wegbeheerder AWV zeggen ze geen weet te hebben van dode dieren als gevolg van de nieuwe weginrichting van de N12 in Schilde. “We gaan zeker navraag doen, de toestand evalueren en aanpassingen doen indien die zich opdringen”, belooft woordvoerder Stefanie Nagels, die onze foto’s opvraagt.

De bloedsporen waren vandaag nog zichtbaar op de rijweg, naast de hoge betonnen wand op de Houtlaan.© RR

Een jong ree zoals er in Schilde veel rondspringen.© Paul Reyntiens

© RR

Aangeboden door onze partners