Minister Zuhal Demir: “Wegnemen kosten energiedelen zal wellicht niet lukken”

“Het volledig wegnemen van de kost zal wellicht niet lukken vrees ik.” Dat zei Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) woensdag in het Vlaams Parlement over de kosten voor energiedelen.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Energieleveranciers “saboteren” systeem waarmee je honderden euro’s kunt besparen (+)

Wie zonnepanelen heeft liggen en stroom op overschot heeft, kan die via dat systeem verkopen aan buren of familie. Vijf leveranciers rekenen daar hoge kosten voor aan. Bij Mega gaat het, net als bij Luminus, om een kost van 150 euro, Eneco vraagt 60 euro en ook bij Dats 24 en ­Octa+Energie moet je extra betalen. 

“De leverancier moet de administratieve verwerking verzorgen, wat kosten genereert”, zei Demir woensdag na een vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V). “Aangezien er bijkomende kosten zijn en minder opbrengsten, weerspiegelt zich dat in een bijkomende kost die door sommige leveranciers aangerekend wordt. Mijn administratie en Fluvius zoeken met de leveranciers continu naar verbeteringen, maar het volledig wegnemen van de kost zal wellicht niet lukken, vrees ik.”

COMMENTAAR. “De energieleveranciers denken echt met alles weg te komen om winst te maken. Zelfs door de plannen van de Vlaamse regering te torpederen” (+)

Het is aan energieregulator Vreg om de kosten die leveranciers doorrekenen te analyseren en te handhaven waar nodig, gaf de minister nog mee.

“Rem op groene groei”

“Leveranciers die moedwillig hoge kosten aanrekenen voor energiedelen, schieten zichzelf in de voet en remmen de energietransitie”, reageerde Robrecht Bothuyne. “De Vreg en de minister moeten de administratie voor leveranciers inperken en tegelijk de reële kosten objectiveren. Zo weten klanten wat de echte eventuele kosten zijn en kan de marktwerking voluit spelen.”

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) reageerde eerder op de dag al op het nieuws. “Door deze extra kosten worden mensen met een te klein dakoppervlak niet gestimuleerd om een overeenkomst af te sluiten met eigenaars van een groot dakoppervlak”, zei hij. “Daardoor worden deze eigenaars van grotere daken niet gestimuleerd om meer zonnepanelen te leggen dan voor zichzelf nodig. Dit zet een rem op groene groei.”

Aangeboden door onze partners