“Het enige product dat momenteel op smaak is”: Deense mosselen zijn in het land, en die zijn van levensbelang voor restaurateurs aan de kust

De Deense hangcultuurmosselen werden gelanceerd in de Oesterput in Blankenberge.

Blankenberge -

Daar komen de Deense mosselen: de weekdieren uit het hoge Noorden zijn vanaf nu verkrijgbaar in de horecazaken aan de kust waar ze jaarlijks aan populariteit winnen. “Met een vispercentage van 37 tot 40 procent waren deze hangcultuurmosselen nog nooit zo vol”, luidt het. Het Deense goud is de jongste jaren belangrijk geworden voor de kusthoreca.

Junior Verbeeke

Sinds 2018 zijn Deense mosselen goed ingeburgerd in horecazaken aan de Belgische kust. “Toen zijn we ze massaal beginnen importeren”, vertelt Alex van Houte van groothandel Aquamossel-Triton. “Ze worden duidelijk gesmaakt. We verwachten dat we de komende weken 80 tot 100 ton zullen importeren. Onze klanten werken erg graag met het product, en de mosselen zitten dit jaar voller dan ooit.”

Een vispercentage van 37 tot 40 procent: dat is zelfs voor de traditionele Zeeuws mosselen, die je tijdens de zomer eet, enorm. “Het productieproces in Denemarken is sinds enkele jaren enorm geëvolueerd”, zegt Van Houte. “Vroeger hingen de mosselen één jaar op, nu doen ze dat twee jaar lang. Daardoor krijgen ze meer tijd om zich te voeden en te groeien. Ook de schelpen zijn mooier. Ze worden eigenlijk panklaar geleverd.”

Net op tijd

Vroeger keken lekkerbekken vaak uit naar tweede helft van mei of juni om de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen te verorberen. Het Deense goud heeft het mosselseizoen nu al enkele jaren vervroegd. “Voor de kusthoreca is dit van levensbelang”, vertelt Van Houte nog. “Dit product komt net op tijd voor de drukke paasvakantie, waar restaurants dan al een kwaliteitsvol product kunnen afleveren.”

LEES OOK. Ze zijn er al en ze zijn zeer rijk gevuld: “Per week verdelen we 100.000 kilogram mosselen aan de kust”

“Ons bedrijf kan eigenlijk het hele jaar door mosselen leveren, maar op het vlak van kwaliteit of omvang zijn er altijd gradaties. Deze maat hangt tussen die van imperial en jumbo, en dat is eigenlijk perfect voor de kusthoreca.”

Tot acht weken lang geserveerd

De Deense hangcultuurmosselen worden zes tot acht weken lang geserveerd. “Dan worden ze vervangen door Zeeuwse hangcultuur, om dan over te schakelen naar de traditionele Zeeuwse bodemcultuur in juli.” (Lees verder onder de foto)

De schelpen hebben een vispercentage van ongeveer 40 procent, wat enorm is.© jve

De mosselen werden voorgesteld, geproefd én goedgekeurd in de bekende Oesterput in Blankenberge, waar Piet en Robbe Devriendt, uitbaters van de zaak, de eerste potten op het vuur mochten zetten. “De Deense mosselen zijn heel belangrijk voor het toerisme, en een perfect alternatief voor de Zeeuwse bodemcultuur”, zegt mosselkok Piet.

“Het is momenteel het enige product op smaak én met een mooi vispercentage. Je moet ze alleen een beetje meer kruiden. Voor onze klanten is dit een prachtig product: mosselen blijven namelijk voor heel wat mensen een favoriet.”

Aangeboden door onze partners