Europese topambtenaar Henrik Hololei zet stap opzij na ophef over Qatar-reizen

Na de ophef rond diens gratis vluchten met Qatar Airways heeft de Europese topambtenaar Henrik Hololei een stap opzijgezet. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag bevestigd.

mtmBron: BELGA

Hololei zal vanaf 1 april het directoraat-generaal Transport en Mobiliteit niet langer leiden. De Est heeft zelf om zijn overplaatsing gevraagd, zei een woordvoerder. Hij verruilt zijn huidige functie voor een job als adviseur bij het directoraat-generaal Internationale Partnerschappen.   

Hololei was begin deze maand in opspraak gekomen toen bleek dat hij tussen 2015 en 2021 negen gratis vluchten met Qatar Airways had genoten. Ook hotelkosten werden gedekt. De meeste vluchten vonden plaats op een moment dat de Commissie met Qatar over een luchtvaartakkoord aan het onderhandelen was. 

De Europese ombudsman Emily O’Reilly meende dat de zaak “legitieme vragen over mogelijk ongeoorloofde beïnvloeding van Europese besluitvorming” oproept. Bovendien bleek dat Hololei als hoogste ambtenaar van het departement zelf verantwoordelijk was voor de beoordeling van een mogelijk belangenconflict. 

De Commissie stelde dat Hololei daarbij geen regels had overtreden, maar intussen zijn de interne regels rondom betaalde reizen wel aangescherpt. Het aantal missies dat door externe partijen kan worden betaald is ingeperkt en directeurs-generaal mogen niet langer zelf over belangenconflicten op dit vlak oordelen. Ze moeten zich wenden tot de kabinetschef van de bevoegde commissaris.

Aangeboden door onze partners