Voor er nieuwe liedjes in komen, wordt 360 jaar oude trommel in Belfort stevig geboend

Daan Vandenbussche boent de beiaardtrommel.© © Martin Corlazzoli

Gent -

De 360 jaar oude beiaardtrommel in het Belfort krijgt momenteel een stevige poetsbeurt. Daarna kunnen de drie nieuwe beiaardliedjes worden geïnstalleerd, die op Pasen voor het eerst zullen weerklinken door de stad.

Lotte Ruysschaert

Om de twee jaar worden drie nieuwe liedjes op de trommel geïnstalleerd, maar dat die ook gepoetst wordt, is eerder uitzonderlijk. Het is een arbeidsintensieve taak die een week in beslag neemt. Eerst werden alle 17.600 pinnetjes uit de gaatjes in de trommel gehaald, die een signaal aan de hamers geven. Daarna kon het poetsen beginnen. Twee werkkrachten van de firma Clock-o-Matic wrijven de trommel in met een reinigend product, spoelen de trommel af en boenen hem terug op.

“Het poetsen gebeurt tijdens de versteekperiode, wanneer alle speelpinnen van de trommel verwijderd zijn. Normaal gezien duurt dat ‘versteken’ één week, maar door het poetsen zal de beiaard een weekje langer zwijgen dan gewoonlijk”, zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD). Op Pasen weerklinken drie nieuwe liedjes die gekozen werden door Gentenaars. Naast de vaste waarde Klokke Roeland zullen ook Lady Linn, Queen en Arno te horen zijn.

LUISTER.Bohemian Rhapsody klinkt straks elk uur boven Gent, en dat twee jaar lang

© Martin Corlazzoli

© Martin Corlazzoli

© Martin Corlazzoli

Aangeboden door onze partners