Teldag levert ruim 82.000 schelpjes op, van nonnetjes tot messcheden: “Ze vertonen gelukkig weinig moordgaatjes”

Maar liefst tweeduizend vrijwilligers hielpen zoeken.© VLIZ

Kust -

Tweeduizend deelnemers en welgeteld 82.444 schelpen, goed voor 66 verschillende soorten: dat is het resultaat van de zesde editie van de Grote Schelpenteldag afgelopen zaterdag. Die vond plaats in ons land, in Frankrijk en Nederland.

Junior Verbeeke

De Grote Schelpenteldag, waarop vrijwilligers schelpen verzamelen over meer dan 400 kilometer strand in drie landen, is uitgegroeid tot een van de grootste burgerwetenschapsinitiatieven aan de Europese kusten. In totaal werden maar liefst 82.444 schelpjes verzameld, waarvan 40.770 in België.

LEES OOK. Grote Schelpenteldag ondanks harde wind toch geslaagd: “We komen tegenwoordig heel wat exotische schelpsoorten tegen”

Van de 66 verschillende teruggevonden soorten doken er 55 op in ons land, en tweeduizend vrijwilligers hielpen die rapen aan onze kust. “Over de volledige lengte van het traject zijn halfgeknotte strandschelp en de kokkel vaste waarden”, zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). In de drie landen werden ook zes exotische soorten gevonden. (Lees verder onder de foto)

Op onze stranden werden meer dan 40.000 schelpen verzameld.© Jeffrey Roos

Roofslakken

Er tekenden zich ook lokale verschillen af, met typisch veel nonnetjes aan de Belgische oost- en middenkust en aan de Zeeuwse kust, en opvallend veel recente tapijtschelpen en messcheden tegen de Franse grens aan. “Om die patronen vast te stellen, is zo’n teldag nodig”, aldus Seys.

Dit jaar ging de aandacht naar het voorkomen van ronde gaatjes in schelpen, de zogenaamde moordgaatjes die worden aangebracht door roofslakken. De schelpen sterven dan een stille dood. “Op basis van bijna driehonderd gecheckte stalen van de Belgische kust, bleek minder dan 1 procent van alle schelpen boorgaatjes te vertonen”, zo laten ze bij het VLIZ nog weten.

Aangeboden door onze partners