Nieuwe sluisdeuren voor historische sluis aan de Muide: “Moet drooggezet worden”

© DVH

Gent -

De Tolhuissluis aan de Voormuide wordt helemaal gerestaureerd, inclusief nieuwe sluisdeuren. Daarvoor moet de sluis wel drooggelegd worden. De werken gingen deze week van start en duren tot eind juni.

Fien Lakiere

De sluis aan de Voormuide vormt de verbinding tussen de Nieuwevaart en de dokken. Ze werd gebouwd in 1889 en was versleten. “Eerst werd de Tolhuisbrug aangepakt, die is nu zo goed als afgewerkt”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. “Deze week startten de werken aan de sluis zelf.”

Omdat het over een beschermd monument gaat, kan de sluis niet zomaar vernieuwd worden. Aan het uitzicht zal er dus niets veranderen, maar de bediening wordt wel moderner en wordt klaargemaakt voor bediening op afstand. Nu gebeurt dit nog ter plaatse door een sluiswachter.

“Zowel de sluisdeuren als de elektromechanische uitrusting worden vernieuwd”, zegt Stinissen. “Daarvoor moet de sluis drooggezet worden en kan er geen vaarverkeer door.” Ook de omgeving wordt deels afgezet en de sluis is tijdelijk niet meer bereikbaar via de Sassekaai. De werken duren tot eind juni.

De sluis is 85 meter lang en 12 meter breed.© Google Maps

Aangeboden door onze partners