‘Sabotage’ energiedelen gaat verder dan gedacht: “Leveranciers zetten klanten over naar duurder contract”
© Dirk Vertommen
Energiedelen wordt niet alleen bemoeilijkt door een hoge administratieve kost die je moet betalen, sommige energieleveranciers verplichten deze klanten ook over te stappen naar “duurdere, dynamische contracten.”
Al 5 energiespelers rekenen een hoge administratiekost aan voor particulieren, die willen energiedelen. Kort samengevat gaat het om mensen met zonnepanelen die hun overschot aan stroom aan hun buurman of een familielid willen verkopen.
Daarmee kunnen beide partijen een paar honderd euro op hun energiefactuur besparen. Al is dat buiten de soms hoge administratiekost gerekend, die onder meer Luminus en Mega sinds een tijdje aanrekenen: 150 euro, door zowel de verkoper als de koper te betalen.
LEES OOK. Energieleveranciers “saboteren” systeem waarmee je honderden euro’s kunt besparen
De Vlaamse regering is daar erg ontstemd over, omdat op deze manier de energieleveranciers het energiedelen ‘saboteren’. Ze vragen dat de Vreg, de Vlaams energiewaakhond, de zaak dringend onderzoekt.
Maar de sabotage gaat verder dan alleen een administratiekost: volgens zowel Landelijke Gilden, erg actief rond energiedelen, als eConnection, een jong bedrijfje dat energiedelen wil faciliteren, “zetten energieleveranciers klanten, die aan energiedelen willen doen, vaak over naar een dynamisch en dus duurder contract. Waardoor ook de kost die men betaalt per KWh in de meeste gevallen hoger wordt”, aldus Landelijke Gilden. En waardoor energiedelen financieel niet langer loont.
Fluvius
Bij de energieleveranciers blijven ze intussen beklemtonen dat er wel degelijk erg veel administratie komt kijken bij klanten die aan energiedelen doen. Energieleverancier Mega: “We krijgen elke maand de benodigde gegevens van netbeheerder Fluvius aangeleverd in een Excell-bestand, waarna wij die gegevens telkens manueel moeten ingeven.”
Hetzelfde geluid bij sectorfederatie Febeg: “verbruiksgegevens worden ontvangen via spreadsheets, die de basis vormen voor een manuele facturatie. Dat brengt een hoge administratieve kost voor de leverancier met zich mee.”
Ook de partij Groen wees daar woensdag op: “Bij gebrek aan goede software bij netbeheerder Fluvius, moeten de energiebedrijven de informatie daarover manueel verwerken”, aldus Vlaams parlementslid Staf Aerts.
Kosten terecht doorgerekend
Volgens Aerts moeten de Vlaamse regeringspartijen in eerste instantie bij Fluvius - waar ze in de raad van bestuur zitten - de boel op orde zetten, “waardoor de administratiekosten kunnen dalen”, in plaats van hun pijlen op de energieleveranciers te richten.
De geviseerde energieleveranciers beklemtoonden woensdag “volledig achter energiedelen te staan”, aldus Marc Van den Bosch van sectorfederatie Febeg. “Er moet echter een model komen dat de kosten en baten evenwichtig verdeelt. Maar totdat er meer structurele oplossingen zijn, is het terecht dat leveranciers de kosten aanrekenen die ze bij energiedelen maken.”
Waarom topless zonnen meer losmaakt dan een bikinitopje alleen
Vlak voor eindmeet vallen nog twee BV’s af in ‘Special forces’
Oekraïne zet Belg op zwarte lijst van ‘internationale oorlogssponsors’
Onze man ziet hoe Foo Fighters zich bijeenraapt met ‘But here we are’: “Rouw-’n-roll”
Al vijftig hectare natuur opgegaan in vlammen bij brand in Hoge Venen, Belgische brandweer vraagt versterking van Duitse collega’s
Grappig moment tijdens uitreiking Gouden Palm: Jane Fonda gooit certificaat op hoofd van winnende regisseur
Vinger ziet paars en dik door ring die er niet meer afgeraakt, maar daar weet buurman trucje op
Onvoorstelbare beelden: band van raceauto vliegt na zware crash over hek, onboard camera filmt hoe piloot over asfalt glijdt