Patricia (26) opent nieuwe kinderopvang in Drongen: “Mensen verklaren mij gek”

Patricia Turtakova met haar dochtertje van twee in de nieuwe crèche.© David Van Hecke

Drongen -

De vele verhalen over wantoestanden stelden de sector van de kinderopvang de laatste tijd in een kwaad daglicht. Maar daardoor laat Patricia Turtakova zich niet tegenhouden: ze start met een eigen crèche en wil ouders laten zien dat er nog steeds met hart en ziel voor hun kleine bengeltjes wordt gezorgd.

Fien Lakiere

Patricia Turtakova is pas 26, maar heeft toch al tien jaar ervaring in de kinderverzorging. “Op mijn zestiende startte ik met een leercontract in een kinderopvang. Ik was altijd de persoon die als er ergens kindjes waren, spontaan voor hen begon te zorgen. Het was mijn droom om een eigen opvang te starten en na jaren bij andere uitbaters vond ik dat het daar tijd voor was.”

Turtakova woont in Nevele en vond in de Veerstraat in Drongen de perfecte locatie tussen haar woonplaats en Gent. “Het is een ruim huis met veel groen, waar we 17 kindjes kunnen opvangen. Ik ga het samen met een collega doen, en we vonden ook al iemand die kan bijspringen als het druk is. Het is zwaar werk, maar ik ben ervan overtuigd dat het op die manier gaat lukken.”

Met hart en ziel

En wat dan met de horrorverhalen over mishandeling, verwaarlozing en agressie die de laatste tijd naar buiten kwamen? “Mensen verklaren mij inderdaad gek dat ik nu een eigen crèche begin, maar dat houdt mij niet tegen. Ik vind het verschrikkelijk wat er op sommige plekken gebeurd is en voel mij er zeker door aangesproken. Ouders beginnen er tegenwoordig ook vaak zelf over. Je voelt dat ze schrik hebben om hun kind achter te laten. Maar ik wil hen net tonen dat er heel veel mensen zijn die hun werk goed en met hart en ziel doen.” (lees verder onder foto)

Turtakova wil jonge ouders tonen dat er heel veel mensen zijn die hun werk goed en met hart en ziel doen.© David Van Hecke

Zelf wil Turtakova het uiteraard anders aanpakken. “Ik sta er al zo lang in, ben er nu al dagelijks mee bezig en heb ook een dochtertje van twee. Ik weet dat ik het op de juiste manier doe. We gaan zorgen voor een goede band met de ouders en samenwerking met Kind & Gezin. Voor de administratie werken we bijvoorbeeld met een online systeem, waardoor we meer tijd hebben voor de kindjes in plaats van de facturen.”

Lokale groenten

De jonge moeder heeft een duidelijke visie voor haar kinderopvang. “Het wordt geen kleurboek of Disneyland. We zorgen ook voor rustige plekjes en zachte kleuren, zodat de kindjes niet overprikkeld raken. Ik werk met sensorisch speelgoed, waar ze tegelijk uit leren. En voor fruit en groenten hebben we een samenwerking met lokale boeren uit Drongen en Astene.”

’t Kinderdorpje opent midden april en er zijn ondertussen zeven kindjes ingeschreven. “De nood is duidelijk hoog, want ik krijg nu al aanvragen binnen voor volgend jaar. Maar ik wil ook ouders uit de nood helpen die op korte termijn opvang zoeken.”

Info: https://aanvraag.kinderopvang.stad.gent/opvanglocatie/t-kinderdorpje

Aangeboden door onze partners